Linkovi

Ruski zvaničnici se pripremili za posetu Kondolize Rajs


Tokom dvodnevnih razgovora sa američkim državnim sekretarom Kondalizom Rajs u Moskvi, ruski funkcioneri če, kako se očekuje, naglasiti zajednčke interese Rusije i SAD.

Uoči dolaska američkog državnog sekretara Kondolize Rajs u Moskvu, ruski zvaničniči su održali sastanak u ministarstvu inostranih poslova, koji je u potpunosti bio posvećen aktuelnim pitanjima u bilateralnim odnosima Rusije i SAD.

Nakon tog sastanka, ruski funkcioneri su saopštilida uprkos izvesnim razlikama u gledištima Moskva smatra da se odnosi sa Vašingtonom razvijaju kontinuirano i u pozitivnom pravcu.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i drugi ponoviče taj stav i tokom razgovora sa Kondalizom Rajs, u utorak u Kremlju. Direktor moskovske fondačije “Baština”, Jevgeni Vok, rekao je da ne očekuje neke nove i važne odluke.

“Rusko rukovodstvo će ponovo ukazati na neka pitanja kao što je saradnja u borbi protiv terorizma i neširenje oružja za masovno uništenje, gde obe strane imaju istovetna gledišta.”

Volk ukazuje da su američki funkcioneri ukazali da je prvenstvena svrha posete državnog sekretara Rajs da pripremi teren za posetu predsednika Buša Moskvi, gde će idućeg meseca prisustvovati obležavanju godišnjice okončanja Drugog svetskog rata.

Medjutim, pre nego što je krenula na put, Rajsova je navela da će nastaviti da vrši pritisak na Rusiju u vezi sa demokrtskim reformama, što je već dugo vremena kontroverzno pitanje u odnosima dve zemlje.

Viktor Kremenjuk, direktor Američko-kanadskog insituta u Moskvi, rekao je da ne veruje da će diskusije doneti neposredne rezultate.

“Rusija i SAD su već uspostavile neki obrazac, odnosno ritual, da SAD saopšte nešto kritično o demokratiji u Rusiji, a da ruska strana odgovori “opet oni o tome.” To je naš nacionalni karakter i mi smo za demokratiju, ali mi prilagodjavamo demokrtiju našim uslovima, i to je činjenica.”

Nakon razgovora u Kremlju, državni sekretar Rajs če otputovati u glavni grad Litvanije, Viljnus, gde bi trebalo da prisustvuje sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO.

Analitičar Kremenjuk smatra da če poseta Viljnusu, kao i činjenica da je poseta Kondolize Rajs Moskvi tehničke prirode, izazvati izvesnu zabirnutost da važnost Rusije opada u očima Amerike.

Ukoliko Moskva ili Vašington žele da promene bilateralne odnose, za koje se kaže da su u čorsokaku, SAD i Rusija če morati da razmotre ne samo pitanja koja ih ujedinjuju, več i ona teška koja ih razdvajaju, zaključuje analtičar Viktor Kremenjuk.

XS
SM
MD
LG