Linkovi

Rozmari Dikarlo: 'Rusija je veoma konstruktivan igrac u Kontakt grupi'


Uz konstataciju da su izbori u Srbiji bili slobodni i pravični i da rezultati ukazuju da većina birača podržava stranke okrenute evroatlantskoj budućnosti, zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara, Rozmari Dikarlo, ukazuje u eksluzivnom razgovoru za Glas Amerike da je sada na srpskim liderima kojima je data ta podrška da formiraju vladu kakvu većina biračkog tela i očekuje.

Dikarlo: Smatramo da je od kritičnog značaja da se to uskoro desi i to ne samo zbog kosovskog pitanja... već da bi Srbija nastavila započete reforme i progres na putu ka Evropi i evrotalantskim institucijama.

Glas Amerike: Uoči podnošenja Ahtisarijevog plana Beogradu i Prištini 2. februara, kako Vašington vidi nastavak kosovskog procesa?

Dikarlo: Kada je u novembru predsednik Ahstisari odlučio od odloži podnošenje plana za Kosovo zbog izbora u Srbiji, podržali smo taj korak kao i njegovu odluku da posle izbora odmah tome pristupi. Mislimo da je važno da obe strane imaju direktan kontakt sa predsednikom Ahtisarijem koji narednih nedelja planira intenzivne konsultacije sa njima o pitanjima o kojima je pregovarano tokom protekle godine. Pregovori su dugo trajali, dogovor je postignut o nekim pitanjima, ali ne o mnogim, i sada ulazimo u konačnu fazu statusnog procesa. U potpunosti podržavamo predsednika Ahtisarija i rokove koje on smatra odgovarajućim.

Glas Amerike: Vrlo je verovatno da Beograd neće prihvatiti Ahtisarijev plan ukoliko u njemu bude predlog o bilo kakvom vidu nezavisnosti Kosova. Da li su pred nama novi pregovori?

Dikarlo: Kao što sam rekla, ušli smo u konačnu fazu političkog procesa čije je ime rezolucija Ujedinjenih nacija 1244. Strane su se izjasnilo o mnogim pitanjima i treba napomenuti da su postigle saglasnost o nizu apsolutno kritičnih za održivo Kosovo, za kosovske Srbe i za manjine. Te odredbe treba odmah realizovati... Predstoje diskusije o ključnim pitanjima i naravno konačnom statusu Kosova. Želimo da dve strane postignu sporazum ili da taj proces u vrlo doglednoj budućnosti bude okončan. Ovo je vrlo aktuelna i vrlo teška tema... Ključna pitanja su stabilnost regiona i budućnost Srbije. Podržavamo Srbiju koja bi postala članica NATO i Evropske unije; podržali smo članstvo Srbije u Partnerstvu za mir i želimo da nastavimo saradnju u tom telu i na bilateralnom planu... Da bismo to ostvarili potrebno je da u Beogradu bude formirana vlada... Tehnički razgovori sa EU su tekli vrlo glatko i nadamo se da uskoro biti obnovljeni. Znamo da u odnosu na Evropsku uniju treba udovoljiti nekim uslovima ali da bi se to ostvarilo potrebno je da u Beogradu bude formirana vlada. A što se Kosova tiče, odlaganje rešenja nije dobro za region, nije dobro ni za koga na Kosovu i nije dobro za Srbiju i njene susede. Vreme je da se krene napred. Jasno je da su i NATO i EU voljni da u svoje okrilje prime sve zemlje Zapadnog Balkana; potrebno je da to ostvarimo.

Glas Amerike: Beograd se, medjutim, intenzivno opire sugestiji da treba jednostavno da digne ruke od dela svoje teritorije. Zašto bi to činio?

Dikarlo: Region je medjusobno vrlo povezan i bez obzira kakav bude konačan status, veze izmedju Srbije i Kosova će uvek postojati, kao što postoje veze Srbije (sa Srbima) u drugim zemljama regiona. U potpunosti shvatamo da Srbi vide u Kosovu kolevku svoje kulture... Crkve i manastiri treba da budu sačuvani, ne kao spomenici već kao živo tkivo društva i kulture. Apsolutno su neminovne veze izmedju Srpske pravoslavne crke u Srbiji i na Kosovu. Kada bude objavljen Ahstisarijev plan, mislim da će svi shvatiti da je i Ahtisari svestan koliko je važno za Srbiju i srpski narod da neguju veze sa svojim sunarodnicima i sa svojom kulturom.

Glas Amerike: Iz Moskve se čuje da će Rusija možda uložiti veta u Savetu bezbednosti ukoliko Ahtisarijev predloge bude neprihvatljiv Srbiji...

Dikarlo: Mi, unutar Kontakt grupe, vrlo često se sastajemo i vrlo često telefonski razgovoramo: Rusija je vrlo konstruktivan igrač. Kao zemlja u kojoj je pravoslavlje važno, Rusija ima razumevanja za neke zabrinutosti Srbije. Očekujemo da će Rusija nastaviti da bude konstruktivan igrač i pomoći da se ovaj proces privede kraju.

Glas Amerike: Ako bismo vas zamolili za komentar već pomalo potrošene ali za Balkan možda i dalje relevatne dileme -- zašto bih ja bio manjina u tvojoj zemlji ako ti nećes da budeš manjina u mojoj -- šta biste nam odgovorili?

Dikarlo: Mislim da rešenje te dileme leži u garantiji prava za sve ljude. Ako u jednom društvu uživate prava, ako vam se pružaju mogućnosti, ako vlada tolerancija svih kultura i vera -- niko nije manjina.

XS
SM
MD
LG