Linkovi

Oli Ren: Samostalnost Crne Gore neće ubrzati njenu integraciju u EU


Evropski komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren upozorio je u Podgorici da napuštanje državne zajednice samo po sebi neće ubrzati pregovore za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ako Crna Gora odluči da napusti državnu zajednicu, Evropska komisija procijeniće eventualne implikacije na sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Uniji", rekao je Ren. On je rekao da ‘’pozitivna Studija o izvodljivosti predstavlja početak evropskog puta za Crnu Goru i državnu zajednicu, a takva odluka je rezultat reformi, naročito odlučnih napora da se poboljša ispunjavanje međunarodnih obaveza’’.

Na predavanju »Sljedeći koraci ka EU« održanom na Pravnom fakutetu, odgovarajući na pitanje zašto se Crnoj Gori uskraćuje pravo na samoopredjeljenje, Ren je kazao da »nikada nije dovodio u pitanje prava Srba ni Crnogoraca, već samo traži od svih da poštuju vladavinu prava i Ustavnu povelju«.

Ren je rekao da trenutak u kome je pozitivno ocijenjena Studija o izvodljivosti treba održati dok svi haški optuženici ne budu u Tribunalu.

Crna Gora je dužna, poštujući međunarodne standarde, da građanima omogući da opredijele njenu budućnost, zbog istorijskih ali i pragmatičnih razloga, izjavio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je, u razgovoru sa Oli Renom iskazao zadovoljstvo zbog dobijanja pozitivne ocjene Studije izvodljivosti, kao i nadu da će Savjet ministara EU tu odluku potvrditi 25. aprila. "Strateški interes Crne Gore je da bude dio EU", naglasio je Vujanović.
On je ponovio da Crna Gora doživljava EU kao partnera sa kojim treba sarađivati.

Pozitivna Studija izvodljivosti predstavlja pozitivan signal za Crnu Goru, rekao je predsjednik parlamenta Ranko Krovokapić.

U razgovoru sa evropskim komesarom Evropske unije za proširenje Oli Renom, Krivokapić je upozorio da u Studiji nisu navedene mnoge činjenice i dostignuća koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu.

"Krivokapić je predložio da se ujednači metodologija vrednovanja rezultata na nivou država članica i državne zajednice", kaže se u saopštenju iz Kabineta predsjednika crnogorskog parlamenta.

Ren je kazao da snaženje državnih institucija i jačanje njihovih kapaciteta predstavlja osnovu pristupa Evropke komisije prema svim zemljama Balkana.

Obostrano izražavajući zadovoljstvo što je posjeta komesara Rena upriličena povodom pozitivne ocjene Studije o izvodljivosti, crnogorski premijer Milo Đukanović i njegov gost naglasili su da je prioritet i uslov napretka potpuno ispunjavanje obaveza prema Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG