Linkovi

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld u iznenadnoj poseti Avganistanu


Prilikom susreta sa Ramsfeldom, avganistanski predsednik Hamid Karzai zatražio je da njegova zemlja zaključi bezbednosni sporazum sa SAD.

Avganistan se suočava sa pojačanim napadima islamskih ekstremista i porastom trgovine opijumomn i heroinom. Avganistanski predsednik, Hamid Karzai, nastoji da dobije veću vojnu podršku SAD i iskoristio je posetu sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda da iznese svoj zahtev. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Ramsfeldom, Karzai je rekao da njegova zemlja želi dugoročnije vete sa SAD.

«Narod Avganistana želi trajne ekonomske, političke, i, što je najvažnije, strateške veze sa SAD što bi omogućilo Avganistanu da se brani.»

Karzai je rekao da bi u tom smislu želeo da uputi i zvaničan zahtev predsedniku Bušu, ali nije naveo kada. Sekretar za odbranu Ramsfeld je, sa svoje strane, odao priznanje vodjstvu predsednika Karzaija i ponovio predanost Vašingtona Avganistanu. Medjutim, Ramsfeld, primetno, nije pomenuo bilo kakve specifične sporazume i izbegao je da pomene pitanje stalnih američkih vojnih baza u Avganistanu.

«Ono što, generalno gledano, činimo u saradnji sa drugim zemljama, je ono što smo ovde već činili. Pronalazimo načine da budemo od pomoći u pogledu obuke, opreme i drugih vidova pomoći.»

Ramsfeld je dodao da bi bilo kakvi dodatni aranžmani trebalo da budu razmotreni sa predsednikom Bušom. SAD su nedavno pristale da prošire svoje vojne operacije u Avganistanu. Američka vojska će početi da obučava lokalnu policiju u Avganistanu kao i da jača akcije u oblastii borbe protiv trgovine narkoticima. Trenutno iz Avganistana dolazi 80 odsto heroina na svetu i UN su upozorile da bi narko-mafija mogla da preuzmne kontrolu nad tom zemljom. Sekretar Ramsfeld je, posle posete Avganistanu, doputovao u Pakistan, gde će se, kako se očekuje, sastati sa predsednikom Pervezom Mušarafom, jednim od glavnih američkih saveznika u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG