Linkovi

Protest američkih katolika u Vatikanu


Grupa američkih katolika čiji pripadnici kažu da su žrtve seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici, protestovala je zbog izbora Vatikana da američki kardinala služi posmrtnu misu za papu Jovana Pavla Drugog, u Bazilici Svetog Petra. Ta grupa krivi kardinala Bernarda Loa, bivšeg bostonskog nadbiskupa, zato što je sveštenike za koje je znao da su seksualno zlostavljali maloletnike, premeštao od jedne do druge biskupije umesto da ih otpusti iz službe.

Protest američke katoličke grupe pod nazivom SNAP, što je skraćenica za Mrežu žrtava svešteničkog zlostavljanja, dogodio se u nezgodno vreme za Vatikan i Rimokatoličku crkvu u SAD.

Demonstranti su delili letke po Trgu Svetog Petra, izražavajući ogorčenje zbog toga što je Kardinalu Lou omogućeno da služi misu zadušnicu misu za papom Jovanom Pavlom Drugim.

Kardinal Lo se povukao sa položaja Bostonskog nadbiskupa u decembru 2002. godine, nakon što su sudski spisi pokazali da je sveštenike osumnjičene za pedofiliju premeštao unutar svoje nadbiskupije, a da roditelje nije obavestio da su im deca ugrožena.

Više od 500 ljudi proteklih nekoliko godina je podnelo tužbe protiv Bostonske nadbiskupije zbog tog skandala a crkvene vlasti u Bostonu morale su da isplate gotovo 90 miliona dolara odštete žrtvama.

Pokojni papa poverio je kardinalu Lou upravu nad Sv. Marijom Velikom, jednom od najvažnih bazilika u Rimu, a u tom svojstvu on je imenovan da služi komemorativnu misu, jednu od devet misa zadušnica za preminulim papom.

Osnivač organizacije žrtava, Barbara Blejn, koja tvrdi da ju je kao devojčicu zlostavljao njen pastor, kaže da je ta grupa poslala pismo drugim ameirčkim kardinalima tražeći da ubede Kardinala Loa da odustane od služenja mise. Medjutim, ona kaže da grupa nije dobila nikakav odgovor.

Portparol američke Biskupske konferencije nije želeo da komentariše to pitanje, kao ni predstavnik Kardinala Loa. Vatikanski zvaničnici kažu da je uloga Kardinala Loa u komemorativnoj misi pitanje protokola, zato što je on zauzimao brojne visoke položaje u crkvi.

Oni dodaju da je skandal u vezi sa seksualnim zlostavljanjem u SAD završen, zato što je Karindal Lo napustio svoj položaj u SAD i zato što katolička crkva u Americi sprovodi unutrašnje mere za kažnjavanje odgovornih sveštenika. Zvaničnici Vatikana takodje su naglasili da se Kardinal Lo izvinio zbog svojih grešaka.

XS
SM
MD
LG