Linkovi

Pronađena masovna grobnica na Kosovu


U regionu Kline, oko 50 kilometara od Prištine, otkrivena je pećina s posmrtnim ostacima za sada nepoznatih osoba.

retpostavlja se da su u pećinu tajno donošeni ostaci nealbanaca ubijenih na Kosovu tokom 1998, saopštio je UNMIK. Iskopavanja u pećini i okolini obavljaju stručnjaci Kancelarije UNMIK-a za nestale i forenzičari. Jamu kod sela Volujak obišla je i delegacija Srbije.

Prema nezvaničnim podacima u pećini su ostaci najmanje 12 osoba. Predstavnik UNMIK-a, forenzičar Hoze Baraibar, rekao je da se pretpostavlja da se na ovom mestu nalaze posmrtni ostaci nealbanaca imajući u vidu događaje na Kosovu 1998.

"Forenzički tim radi na ovom mestu već 10 dana, ali je veći deo vremena utrošen da se ekipi omogući pristup zbog izuzetno teškog terena", rekao je Baraibar.

KFOR obezbeđuje mesto i njegovi pripadnici su posmrtnih ostataka uklonili kamenje i olupine dva automobila. Predstavnik Koordinacionog centra patolog Slaviša Dobričanin rekao je da će se posmrtni ostaci prebacivati u Orahovac, gde će zajedno sa UNMIK-om raditi na identifikaciji.

Predsednik komisije Saveta ministara za nestala lica, Gvozden Gagić, koji je bio na licu mesta, rekao je RTV B92 da se pretpostavlja da je reč o posmrtnim ostacima Srba, ali da to još nije pouzdano utvrđeno. On kaže da jama nije bila poznata MUP-u Srbije i službama koje sarađuju sa UNMIK-om, kao i to da je moguće da je grobnica nastala 1998.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da je našim vlastima bila poznata ta lokacija, ali da stručnjacima do danas nije bio dozvoljen pristup.

XS
SM
MD
LG