Linkovi

Javno prikazan prvi američki stratelit


Prošle nedelje, američkoj i svetskoj javnosti predstavljen je prvi stratelit. Nije lapsus, dobro ste pročitali - stratelit, a ne satelit.

Strateliti su nova vrsta servisnih letelica bez posade koje će biti smeštene u stacionarni položaj u stratosferi, otprilike 20 kilometara iznad zemlje, daleko od oblaka i snažnih vetrova, obezbedjujući takoreći idealnu platformu za bežične relejne stanice. Predstavljeni stratelit, nazvan Sansvajer jedan Sanswire, napravljen je na principu dirižabla, od lake metalne konstrukcije presvučene dvostrukom opnom od kevlara, a ispunjen je helijumom.

Gornja površina omotača prekrivena je savitljivim solarnim ćelijama za proizvodnju električne energije. Dužine oko 74 i visine oko 25 metara, Sansvajer podseća na nekog zdepastog kita, a ima korisnu nosivost od 1360 kilograma.

Sva kontrola je naravno na zemlji, ali održavanje u odredjenom položaju je automatsko, uz pomoć elektromotora i čak 6 GPS uredjaja za satelitsku navigaciju. Proizvodjač, firma Sansvajer, kaže da njen stratelit treba svakih 18 meseci da se spusti na zemlju radi servisiranja, ali da bi dve letelice mogle da se smenjuju u svom relejnom poslu.

Glavna svrha stratelita je obezbedjivanje signala za mobilne telefone i brze bežične internet komunikacije, sa bilo kog mesta u poluprečniku od preko 300 kilometara. Prednost stratelita nad satelitima je u tome što omogućavaju dvosmernu komunikaciju. Prenosni bežični uredjaji kao što su mobilni telefoni i laptop kompjuteri nemaju toliku snagu da ”dobace“ do satelita, ali do stratelita to čine bez po muke.

XS
SM
MD
LG