Linkovi

Pregovori SCG o Sporazumu o pridruživanju EU mogli bi da počnu u oktobru


Ukoliko 25. maja dobije Studiju izvodljivosti Srbija i Crna Gora mora da nastavi reforme i značajno unapredi saradnju sa Haškim tribunalom ako želi da u oktobru počne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, izjavio u Beogradu Evropski komesar za prošrenje Oli Ren.

Oli Ren je prisustvovao sednici Saveta za evropske integracije Srbije i Crne Gore gde je naglasio da bez pune saradnje sa Haškim sudom nema pregovora o Sporazumu o pridruživanju Evropskoj uniji i objasnio da jačanje saradnje s Tribunalom znači pronalaženje svih optuženika i njihovo prebacivanje u Hag.

Nema prečica na putu u Evropu, sve zemlje moraju preći isti put i od državne zajednice zavisi koliko će napredovati, rekao je evropski komesar za proširenje.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović izrazio je uverenje da više nema potrebe da Evropa niti bilo ko iz sveta vrši pritisak na Srbiju i Crnu Goru jer je mnogo logičnije da izvršavanjem obaveza SCG vrši pritisak na EU kako bi potvrđivali svoju sprennost za ubrzano pridruživanje Uniji.

U razgovoru sa državnim funkcionerima Srbije, evropski komesar Oli Ren insistirao je na mnogo konkretnijim obaveznim reformama koje Srbija mora da sprovede ukoliko želi približavanje Evropskoj uniji.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Ren je rekao da na evropskom putu nema predaha, jer reforme zahtevaju dinamičan tempo, a predsednik Tadić saopštio je da su nam potrebne vladavina prava i brzo i temeljno sprovođenje reformi u ekonomskom sistemu i sistemu bezbednosti.

Evropski komesar Oli Ren i srpski premijer Vojislav Koštunica saglasili su se da je neophodno postići nacionalni konsenzus o daljim evropskim intergacijama i da je važno usvajanje Nacionalne strategije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Premijer Koštunica potvrdio je spremnost Vlade da preuzme odgovornost i obavi najveći deo posla oko daljih koraka ka evropskim integracija i najavio jedan veoma važan dokument koji se očekuje u maju, a reč je o nacionalnoj strategiji pridruživanja Evropskoj uniji, koji predstavlja pandan Studiji izvodljivosti.

Dok je evropski komesar Oli Ren razgovarao sa zvaničnicima vlasti, pravni zastupnik haškog begunca Nebojše Pavkovića, advokat Ljubiša Živadinović izjavio je da će se Pavković predati Haškom tribunalu, ohrabren nedavnim puštanjem na privremenu slobodu četvorice bivših vojnih i državnih funkcionera. Advokat Živadinović samo nije mogao da precizira da li će se Pavković predati do 25. aprila.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG