Linkovi

Počinje jedan od najneizvesnijih plej-ofova NBA lige


Obeležije ovogodišnjeg plej-ofa svakako bi trebalo da bude neizvesnost. U bliskoj prošlosti gotovo da je bilo moguće garantovati da će sa Zapada u veliko finale otići ili Lejkersi ili San Antonio, dok bi se na Istoku mnogi timovi borili do iznemoglosti, pre nego što ih rival u finalu maltene "počisti" sa parketa. Detroit je prošle godine poremetio taj trend senzacionalno ubedljivim trijumfom nad Lejkersima u finalu, a ove sezone, čak pet vrlo mladih i neiskusnih timova obezbedilo je plasman u završnicu prvenstva.

Predstojeće doigravnje moglo bi da bude jedno od najneizvesnijih u istoriji, jer čak i među najboljim ekipama postoji mnogo nepoznanica. Može li Finiks u istom stilu, koji im je doneo najbolji skor u ligi, da igra i u plej-ofu, da li će se velika pobednička serija Denvera nastaviti i protiv San Antonija, da li je Sijetl previsoko kotiran kao treći nosilac na Zapadu, da li će Dalas zaista igrati odbranu u plej-ofu? Je li Majami loše tempirao formu, da li je Indijana mnogo bolja nego što joj mesto u 'kosturu' pokazuje i mogu li klinci iz Čikaga i Vašingtona da prevaziđu "dečije bolesti" i daleko doguraju na Istoku.

Naravno tu su i zdravstveni problemi. Da li je Šakil O'Nil spreman, kakva je situacija sa Timom Dankanom? Da li će Bobi Džekson, Bred Miler, Peđa Stojaković ili Majk Bibi biti sve vreme na raspolaganju treneru Adelmanu? Šta se dešava sa Ričardom Džefersonom?

Opšta ocena je da su najveći kandidati za prijatno iznenađenje u prvom kolu - i u jednoj i u drugoj konferenciji, nosioci broj šest: Sakramento i Indijana.

Kingsi su i dalje vrlo iskusan tim, ekipa koja je u poslednje četiri sezone prolazila prvu rundu, dok njihovi rivali Soniksi, iako su trijumfovali u novoformiranoj diviziji Severozapad, nisu bili u doigravnju od 2002, a poslednji put dobili su plej-of seriju još 1998. Sakramento ima problema sa povredama, ali ni Sijetl nije u mnogo boljoj situaciji, pogotovo što Vladimir Radmanović, za koga mnogi kažu da je maltene presudan u pobedama Soniksa, nije igrao još od 16. marta.

S druge strane, Boston i Indijana sastaju se u prvoj rundi plej-ofa već treću godinu zaredom. Pre dve godine, uloge su bile obrnute – Indijana je bila treći, a Boston šesti nosilac, pa su Seltiksi napravili iznenađenje. Prošle godine, Pejsersi su kao prvi nosilac "počistili" Boston sa 4-0. Ove godine, čak i trener Bostona Dok Rivers, koji nikad nije dobio plej-of seriju, smatra da Indijana ima prednost, pre svega zbog eliminacije "sa nulom" prošlog proleća.

Još jedan vrlo zanimljiv duel mogla bi da bude serija između Majamija i Nju Džersija. Pre mesec dana, tim sa Floride imao je skor 52-16 i bio praktično nepobediv. Međutim, Hit je završio sezonu sa učinkom od 50 odsto – sedam pobeda, sedam poraza, Šakil O'Nil je propustio nekoliko utakmica, najpre zbog stomačnog virusa, a potom i povrede butnog mišića. Nasuprot Majamiju, Netsi su dobili 15 od poslednjih 19 mečeva i "na mala vrata" ušli u plej-of. Iako će imati pune ruke posla sa O'Nilom, jer ni Nenad Krstić, ni Džejson Kolins, ni Klif Robinson, ni Džabari Smit ne mogu da ga zadrže, Netsi imaju fenomenalni bekovski tandem Džejson Kid–Vins Karter, kome će se po svemu sudeći pridružiti i treći All-Star, Ričard Džeferson, koji se oporavio od operacije zgloba šake.

Sve u svemu, pitanja je mnogo. Odgovori će biti spremni za najviše dve nedelje.

XS
SM
MD
LG