Linkovi

U Sikstinskoj kapeli kardinalska konklava bira novog poglavara Rimokatoličke crkve


Od ponedjeljka poslijepodne 115 članova kardinalske konklave u Vatikanu bira novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli danas je kuljao crni dim. To znači da u prvom glasanju nijedan od kandidata za novog papu nije dobio potrebnih 77 glasova.

115 kardinala sa pravom glasa biće izolovani U Sikstinskoj kapeli, sve dok ne izaberu novog papu – 263. poglavara Rimokatoličke crkve. Svi oni su se obavezali na tajnost i poštovanje Apostolskog ustava, koji reguliše način izbora novog pape. Jovan Pavle Drugi izabran je nakon osam glasanja, dok su neke konkalve trajale mjesecima.

Kardinali su prije nego što je počeo proces odlučivanja, prisustvovali specijalnoj misi 'kako bi im Sveti duh pokazao put.' Tokom jutrošnje mise, jedan od kandidata za novog papu, kardinal Jozef Racinger upozorio je na opasnost, kako se izrazio, moralnog relativizma, u kome se istina zamjenjuje promjenivim vrijednostima.

Izbor novog pape odvija se pod svodom Sikstinske kapele, na kojoj je Mikelanđelo naslikao svoje remek-djelo “Sudnji dan”. Pokojni Jovan Pavle Drugi savjetovao je kardinale da inspiraciju crpe iz umjetnikove vizije - da su pred Bogom svi jednaki...

Poznaaovci prilika u Vatikanu vjeruju da će novi papa biti izabran za 3 do 4 dana.

Američki sveštenik Tomas Ris kaže da ako se proces oduži, crkva rizikuje negativan publicitet i medije koji će izvještavati da je crkva u krizi, a to je – kako naglašava - nešto što kardinali jednostavno ne žele.

Naslednik pape Jovana Pavla Drugog mora da dobije dvije trećine glasova kardinala kako bi bio izabran.

XS
SM
MD
LG