Linkovi

Operacije na srcu bez otvaranja grudnog koša


Srce Freda Grandija je bilo toliko slabo da gotovo da nije mogao da ustane iz postelje. Osećao je bolove u grudima, disao je ubrzano i neprekidno je bio umoran. U 76. godini, osećao se kao da će ubrzo da umre.

To je rekao i svojoj supruzi. “Gotovo je draga. Pomirimo se da je gotovo”, rekao joj je tada.

Bio mu je potreban novi srčani zalistak. Ali, bio je toliko slab, da su lekari rekli da postoji najmanje 30 odsto verovatnoće da neće da preživi operaciju. Zbog toga su probali smeo, eksperimentalni postupak - zamenjivanje zaliska bez otvaranja grudnog koša.

“To je uistinu najsloženiji postupak u kojem sam ikada učestvovao. Radi se o tome da tretirate bolesnike koji ranije nisu mogli da budu tretirani”, kaže doktor O’Nil.

A to je zamena zaliska koja je Grendiju bila potrebna. Lekari su kompresovali zalizak na širinu olovke, zakačili ga za kraj dugačke savitljive cevi i uvukli u venu u njegovoj preponi. Potom su ga sprovli sve do srca, potisnuli u stranu stari, oboleli zalizak i napumpali zamenu.

“Probijanje srčanog zida je potencijalno najveća moguća komplikacija. Takođe, morate da budete pažljivi, jer imate samo jednu priliku da napumpate zalizak. Ako tu pogrešite, dogodiće se fijasko”, objašnjava lekar.

Grandijev slučaj nije bio fijasko. Ali nije bio ni jednostavan. Vidite da se novi zalizak u potpunosti otvara i zatvara posle svakog otkucaja srca. Lekari upozoravaju da se tehnika i dalje usavršava. Većina pacijenata u Evropi nije preživela godinu posle postupka. Ali Grandija to ne uznemirava:

“Osećam se odlično. Imam i novi rođendan, 10. mart. Kada su mi ovo uradili, ponovo sam se rodio”, kaže pacijent.

A zahvaljujući tome što u stvari i nije operisan, Grandi je izašao iz bolnice posle tri dana, a posle četiri - vratio se na posao.

XS
SM
MD
LG