Linkovi

Računari kvare rezultate koje deca postižu u matematici i pisanju


Dvojica naučnika sa univerziteta u Minhenu tvrde da njihovo istraživanje pokazuje da su učenici koji su koristili računare postizali slabije rezultate. Oni u svom istraživanju, koje je izazvalo kontroverzu, takođe tvrde da kompjuteri u školama imaju jako malo pozitivnih efekata, dok računari u kućama mogu da imaju izrazito negativan uticaj na dečije rezultate u matematici i pisanju.

U ovo, digitalno, doba kompjuteri se smatraju značajnim sredstvom koje pomaže deci da se pripreme za vioko-tehnološko radno mesto. Međutim, novo istraživanje koje je obavljeno u 31-oj zemlji, na uzorku od 100 hiljada učenika starih 15 godina, pokazuje da bi kompjuteri u učionicama mogli da predstavljau smetnju dečijem razvoju. U istraživanju se tvrdi da računari u kućama mogu da učenicima smetaju dok rade domaće zadatke, što dovodi do slabih rezultata na testovima…da previše kompjutera u školama dovodi do opadanja kvaliteta nastave…kao i da računarska pismenost ne podrazumeva da će učenici uspeti da dobiju i bolji posao.

Autori izveštaja smatraju da vlade i škole treba da razmisle pre nego što previše novca potroše na kompjuterizaciju nastave.

«Da li sredstva treba više da usmerimo u pismenost i matematiku, na primer.» kaže ova Sandra Mek Neli, obrazovni istraživač.

Iako se neki od učenika opredeljuju za program koji proverava ispravnost napisanog teksta, opšti rezultati su ohrabrujući.

«Da škole nemaju račuanre, smatrali bi nas staromodnim, a to bi odbijalo đake. Ja lično smatram da su računari za đake izazov da uče, da uasvrše svoje sposobnosti i da se pokažu pred nastavnicima.» kaže Su Bučer, nastavnica.

Rezultati ovog novog istraživanja su u suprotnosti sa drugim interpretacijama istih podataka, koja pokazuju da su deca, koja kod kuće imaju više od jednog računara, čak godinu dana naprednija od one dece koja nemaju kompjuter.

XS
SM
MD
LG