Linkovi

O' Brajen: Vrijeme za crnogorski referendum tražiti u kontekstu regionalne stabilnosti


Naredna, 2006. godina biće ključna za proces utvrđivanja državno-pravnih odnosa na Balkanu. Proces pregovaranja o konačnom statusu Kosova biće u toku, dok je u Crnoj Gori najavljen referendum o državno-pravnom statusu. Učesnici Crnogorsko-američkog foruma organizovanog danas u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, saglasili su se da procesi definisanja državno-pravnih odnosa moraju garantovati stabilnost i biti usklađeni sa evro-atlanskom perspektivom regiona. Direktor podgoričkog Centra za demokratiju Srđan Darmanović predstavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori, u protekle dvije godine, koji ukazuju na to da pobornici državne nezavisnosti uživaju konstantnu, ali ne veliku prednost u odnosu na oponente.

Darmanović je ocijenio kako organizovanje referenduma u Crnoj Gori nije bezbjednosni izazov s obzirom na to da su vlade u Podgorici i Beogradu demokratski izabrane i da se Beograd ni u kom slučaju neće ponašati na način na koji se tokom 1990-tih ponašala Miloševićeva vlast. Darmanović smatra da će referendum sigurno biti organizovan do oktobra naredne godine i očekuje da će vlast i opozicija u Crnoj Gori, Beograd i međunarodna zajednica zajednički dogovoriti proceduru i način na koji će biti donešena prihvatljiva odluka.

Darmanović vjeruje da će Brisel imati u vidu činjenicu da biračko tijelo koje se zalaže za nezavisnost Crne Gore – prema svim ispitivanjima rađenim od potpisivanja Beogradskog sporazuma – podržava evropske vrijednosti, a da oponenti nezavisnosti imaju dijalemetralno suprotno mišljenje kada je primjera radi - riječ o saradnji sa haškim tribunalom i članstvu u Sjeverno atlanskom vojnom savezu (NATO).

U razgovoru za Glas Amerike bivši američki izaslanik za Balkan, funkcioner vašingtonske «Olbrajt grupe», Džejms o Brajen kaže, međutim, da crnogorska vlast mora imati u vidu da je bitno vrijeme za organizaciju referenduma smjestiti o kontekst regionalne stabilnosti i evroatlanske perspektive.

"Međunarodna zajednica će biti fiksirana na Kosovo početkom naredne godine, u vrijeme kada bude moguće organizovati referendum u Crnoj gori. Mislim da je za lidere koji žele da pokrenu pitanje statusa Crne Gore važno da budu pažljivi prema činjenici da postoji bojazan da bi to moglo dovesti do nestabilnosti. Ali ja takođe mislim da je važno da lideri crne Gore moraju jasno da saopšte šta je to što misle da narod u Crnoj Gori želi. Ako oni to jasno ne saopšte niko drugi neće pokrenuti to pitanje umjesto njih. Pored toga okvir tog prijedloga mora da uključi odgovoran pristup prema regionu – na način da model koji zastupaju garantuje veću regionalnu stabilnost. Mislim da je, svakako, važno da međunarodna zajednica bude uključena u izradu cjelokupne procedure tako da svi znaju šta mogu da očekuju i da znaju uslove i da je sve urađeno u skladu sa demokratskim procedurama Mislim da su aktuelni lideri i u Srbiji i u Crnoj Gori izrazili volju da se glasanje obavi u fer i demokratskoj proceduri", kaže O' Brajen.

O' Brajen kaže da je američki interes u regionu prvenstveno stabilnost i da će Vašington participirati u rešavanju balkanskih sporova, na način da će Briselu prepustiti vodeću ulogu, kao što je to bio slučaj u Makedoniji.

"Mislim da bi oslonac međunarodnog angažmana na Balkanu morao da bude način na koji sarađujemo sa većinskim strukturama, koje zastupaju pro-evropske vrijednosti. To je budućnost regiona i ako argumenti za određene aranžmane mogu da se nađu u okvirima koji garantuju integracije, tržišnu ekonomiju i poštovanje ljudskih prava, mislim da će biti sluha za takve prijedloge. Ali takođe mislim da će to biti teško imajući u vidu aktuelnu međunarodnu agendu":, kaže za Glas Amerike Džejms O' Brajen.

Srđan Darmanović smatra da bi kompromisno rešenje - dogovor o savezu nezavisnih država, bilo najbolje rješenje, jer bi se njime zadovoljili gotovo svi demokratski politički afiniteti u regionu, a pokazala bi se i zrelost Crne Gore i Srbije da složena pitanja rešavaju demokratski i dogovorom.

O' Brajen kaže da postoje šanse da Brisel, na sugestiju Podgorice, prihvati reformu državne zajednice u savez nezavisnih država, po modelu Beneluksa, ako se o tome postigne dogovor sa Beogradom.

"Mislim da će Evropa htjeti da vidi da lideri u Podgorici konstruktivno sarađuju sa EU i sa Beogradom, kako bi se našlo rešenje. Ako nađu kompromis, to će biti sjajno i neće biti nerazumijevanja međunarodnme zajednice, ali ako se Beograd bude protivio tom procesu, onda će pred Briselom biti teška odluka - da li ohrabri Beograd da učestvuje u procesu, ili da samo prihvati stav koji dolazi iz Podgorice", kaže O' Brajen.


XS
SM
MD
LG