Linkovi

NBA legende započele promotivnu turneju


Posle pola godine svakodnevnog takmičenja u ligaškom delu prvenstva, NBA plej-of počinje sutra, prvim utakmicama u serijama Detroit – Filadelfija i Boston – Indijana na Istoku, odnosno Sijetl – Sakramento i Dalas – Hjuston na Zapadu. U tu čast, žive legende NBA lige, predvođene Bilom Raselom, Karimom Abdul-Džabarom i Džulijusom Irvingom, započele su u Njujorku, sada već tradicionalnu turneju u okviru promotivne akcije "Destinacija - finale".

Kompanija za proizvodnju ekskluzivnog nakita «Tifani» pre 27 godina dizajnirala je trofej "Leri O'Brajen", namenjen šampionu NBA lige i od tada ga svake godine pravi za potrebe najjače košarkaške lige sveta. Ni 2005. godina nije izuzetak, s tim da su trofej, kao i pre godinu dana iz prodavnice "Tifani" na Petoj aveniji u Njujorku, "pokupili" neki od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige.

"Ponovo smo na okupu kako bi označili početak plej-ofa", rekao je Klajd Dreksler, nekadašnji košarkaš Portlanda i Hjustona, sa kojim je 1995. godine osvojio i jedinu šampionsku titulu u karijeri. " Fokus je trofej 'Leri O'Brajn' zbog koga smo svi mi i igrali košarku. Ovo je period kada se rađaju legende – plej-of je stigao", dodao je Dreksler.

Trofej "Leri O'Brajen" iz prodavnice "Tifani", kao što je i red, izneo je Bil Rasel, najstariji od svih NBA legendi i osvajač rekordnih 11 šampionskih titula sa Boston Seltiksima. Sa peharom na specijalno dizajniranom Tojotinom kamionetu, svečana povorka prešla je put od prodavnice "Tifani" do NBA prodavnice, takođe na Petoj aveniji, gde su legende uključene u ovu akciju, učestvovale u diskusiji o predstojećem plej-ofu.

"Mislim da je ovo najbolji deo godine", rekao je rekorder NBA lige po broju odigranih utakmica u ligaškom delu sezone Robert Periš. "Sada ćemo saznati ko je najbolji tim, konkurenti polako otpadaju, na kraju ostaje samo jedan šampion. Pored toga, sada se pravi ime i reputacija, ovo je sjajan trenutak da se vidi ko je gde i individualno i kolektivno", dodao je Periš, dok Džordž Gervin, četiri puta najbolji strelac NBA lige, kaže: "Ovo je period kada najviše uživam. Zvezde postaju super-zvezde, jer bez obzira na ligu, plej-of se jedino računa. Bez dobrog plej-ofa ne postajete super-zvezda. Jedva čekam da počne", zaključio je Gervin.

U sklopu promotivne akcije "Destinacija - finale", legende NBA lige trebalo bi da proputuju ukupno preko 100 hiljada milja, dok budu predstavljali trofej "Leri O'Brajen", kako u gradovima, gde se igra plej-of, tako i u onim koji ovog proleća neće gledati najbolje košarkaše sveta. Svoja iskustva sa ovih putovanja Rasel, Džabar, dr Džej, Mozes Meloun, Dreskler, Periš, Volt Frejzer, Dejv Kauens, Gervin i Erl Monro, prepričavaće u intevjuima na nacionalnoj televiziji u sklopu prenosa plej-of mečeva na TV mrežama ABC, ESPN i TNT. Trofej će na kraju, 9. juna završiti u gradu domaćinu prve utakmice velikog finala, i nadalje pratiti duele dva najbolja tima.

XS
SM
MD
LG