Linkovi

Murov zakon važi i nakon 40 godina


Pre tačno 40 godina, inženjer Gordon Mur, jedan od osnivača firme Intel, najvećeg svetskog proizvođača kompjuterskih čipova, napisao je novinski članak u kome je izneo da će se broj pojedinačnih elektronskih elemenata na jednom čipu svake godine udvostručavati.

To njegovo predvidjanje se manje-više obistinilo, jer su inženjeri uspevali da neprestano smanjuju tranzistore. Poredjenja radi, 1965. kada je Mur izneo svoju viziju, na jedan čip moglo je da stane oko 60 tranzistora i otpornika. Najnoviji Intelov čip tipa Itanijum sadrži milijardu i 700 miliona tranzistora. Ali, posle 40 godina postavlja se pitanje dokle će Murov zakon važiti?

Sadašnji tranzistori široki su 90 nanometara, odnosno milijarditih delova metra. Stručnjaci kažu da će oni moći da se smanjuju sve do 4 nanometra, kada će njihove elektrode biti tako blizu da će elektroni spontano prelaziti sa jedne na drugu.

U tom trenutku, postaće nemoguće kontrolisati prolaz struje kroz tranzistore. Ako do tada ne bude pronadjena alternativa, Murov zakon prestaće da važi.

Medjutim, mnoge laboratorije u svetu eksperimentišu sa raznim drugim vrstama poluprovodnickih materijala - tranzistorima od ugljeničnih nanocevčica, molekularnim rešetkama ili sa takozvanom ”spintronikom,“ odnosno procesovanjem nula i jedinica putem kontrolisanja brzine obrtanja elektrona oko atomskog jezgra.

Ali, kako izgleda, Murov zakon će ipak nastaviti da važi bar još dvadesetak godina.

XS
SM
MD
LG