Linkovi

Kriza vlade italijanskog premijera Berluskonija


Vlada sa najdužim mandatom u posleratnoj istoriji Italije, ovih dana se suočava sa glasanjem o poverenju. Usred najozbiljnije političke krize u četiri godine, premijer Silvio Berluskoni odlučio je da bi parlament trebalo da glasa o poverenju njegovoj vladi.

Koalicioni partneri vrše sve veći pritisak na premijera Silvija Berluskonija posle teškog poraza na lokalnim izborima početkom ovog meseca.

Sada se Berluskoni bori za svoju političku budućnost. Protekle nedelje su podršku vladi uskratile dve stranke – Unija demohrišcana i Nova socijalisitčka stranka Italije. Suočen sa najtežom političkom krizom u protekle četiri godine, Berluskoni se sastao sa italijanskom predsednikom Ćampijem i potom odlučio da ne podnosi odmah ostavku nego sačeka da parlament glasa o poverenju vladi.

Predstavnici opozicionih stranaka levog centra kažu da ne mogu da veruju da je došlo do takve situacije i traže raspisivanje prevremenih opštih izbora. Takav stav izrazio je lider italijanskih komunista Oliviero Diliberto.

«Sramota je da parlament još nije doneo odluku», rekao je Diliberto i dodao da je sledeći korak da se građani Italije pitaju kakvu vladu žele. Zato, prema Dilibertovom mišljenju, treba što pre raspisati izbore.

Ako vlada desnog centra u četvrtak ne dobije poverenje Parlamenta, Berluskoni će morati da podnese ostavku. Njegova vlada je imala najduži mandat u posleratnoj Italiji. Pre glasanja o poverenju, italijanski premijer će se obratiti poslanicima oba doma Parlamenta. Unija demohrišcana pozvala je Berluskonija da podnese ostavku i formira novu vladu sa novom platformom.

Premijer je taj zahtev odbio a Unija je povukla svoja četiri ministra iz vlade. Ipak, ta stranka je rekla da će i dalje glasati za Berluskonijevu vladu u Parlamentu. Medjutim, vladajucu koaliciju je dodatno oslabilo to što je partija Nacionalnog saveza najavila da razmatra da li će i sama da povuce svoje ministre i uskrati podršku vladi.

XS
SM
MD
LG