Linkovi

Kondoliza Rajs posredovala izraelsko palestinskom sporazumu


Državni sekretar Kondoliza Rajs posredovala je u sklapanju obimnog sporazuma izmedju Izraelaca i Palestinaca o otvaranju jednog pograničnog prelaza u pojasu Gaze. Tim sporazumom koji je, nakon maratonskih pregovora, postignut juče, otvoriće se kritično važan granični prelaz izmedju egipta i pojasa Gaze. Saradnik Glasa Amerike Dejvid Golast izveštava iz Jerusalima:

Administracija predsednika Buša veoma je želela da se postigne taj sporazum kako bi se obnovio zamah u Blisko istočnim mirovnim nastojanjima, zastalim zbog nasilja posle izraelskog povlačenja iz Gaze u septembru.

Sekretar Rajs je čitave noći u svom hotelu u Jerusalimu naizmenično održavala sastanke sa izraelskim i palestinskim pregovaračkim timovima, dok su pomoćnici iz Stejt Departementa na leptop kompjuteru unosili izmene u nacrt sporazuma.

Vest da je sporazum postignut Rajsova je saopštila na brifingu za štampu, pre no što je otputovala za Aziju, rekavši da će se time Palestincima omogućiti kontrola nad granicama koje žele, a Izraelu bezbednost koju traži:

”To je veliki korak napred za palestinski narod, u njihovom pokretu ka nezavisnosti u ovoj regiji. Oni će imati kontrolu na jednoj strani, a Egipćani na drugoj. To je medjunarodna granica. Biće neophodna i treća strana, a očigledno je da niko ne želi da to bude granica koja nije bezbedna, pa očekujem da će svi saradjivati koliko god mogu.“

Izrael je zadržao kontrolu nad granicama i vazdušnim prostorom Pojasa Gaze iako je napustio naselja i povukao trupe iz priobalne oblasti. Tokom dezangažmana granični prelaz u Rafi bio je zatvoren zbog zabrinutosti da palestinska policija slabo održava bezbednost.

U skladu sa ovim sporazumom, Izrael neće imati sopstvene bezbednosne snage na prelazu u Rafi, koji treba da bude otvoren pre kraja ovog meseca. Medjutim, biće instalirana nova oprema za osmatranje, što će Izraelu dati uvid u aktivnosti na tom prelazu.

Palestinskim i egipatskim pograničnim agentima pomoć bi pružalo bezbednosno osoblje Evropske unije. Istim sporazumom se obezbedjuje ponovno otvaranje dva pogranična prelaza izmedju Izraela i Gaze - jednog koji se koristi uglavnom za izvoz palestinskih poljoprivrednih proizvoda i druge robe, i drugog za putovanja Palestinaca izmedju Zapadne obale i Gaze.

Putnički autobuski konvoji koji povezuju dve oblasti počeli bi 15 decembra, dok bi konvoji kamiona počeli sa prelaženjem mesec dana kasnije. Sporazumom se takodje omogućava početak izgradnje palestinske luke u Gazi, kao i nastavak pregovora o ponovnom otvaranju palestinskog medjunarodnog aerodroma.

XS
SM
MD
LG