Linkovi

Vladimir Matić: Moji studenti su zavoleli Beograd


O Balkanu nisam predavao od 1997. godine. Kada se ukazala prilika da to učinim za program “National Scholars”, sumnjao sam da ovdašnji studenti imaju interes za takvu temu.

Bili su deca u periodu raspada Jugoslavije tokom devedesitih kada su vesti iz tog regiona zauzimale naslovne strane. Balkan i Srbija su poslednjih godina nestali sa američkih ekrana i današnji studenti znaju vrlo malo, ili ne znaju ništa o tom području. Složenost sadašnjeg razvoja prepuštena je ekspertima.

Predavanja koja sam pripremio za ovu priliku nisu bila ograničena na modernu istoriju i politiku. Bili su uključeni srednjovekovna istorija Srbije, kao i književnost i poezija počevši od epskih narodnih pesama, preko Andrića, Selimovića, Draškovića, Pekića, Veličkovica, do brojnih autora savremenih pripovetki.

Intelektualna radoznalost studenata, njihova spremnost da nauče sto više i pri tome ostanu otvoreni za nove ideje i tumačenja prevazišli su moja očekivanja. Bio sam fasciniran njihovom sposobnosću da shvate dublje značenje i poruke u delima velikih srpskih klasika.

Vrhunac našeg programa, nakon završenog proletnjeg semestra, bila je poseta Beogradu. Grupa se srela sa funkcionerima Ministarstva za inostrane poslove, vlade Srbije i parlamenta, kao i sa brojnim predstavnicima nevladinih organizacija, Jevrejske zajednice, studentima i mladim stručnjacima.

Bili smo veoma dobro primljeni, a moji studenti tokom svih tih susreta uvek su imali pitanja za naše sagovornike. Domaćini su im se odužili iscrpnim i otvorenim odgovorima. I oni su “stvarno uživali u susretu”,ocenili ih “inspirativnim razgovorom sa mladim” (Amerikancima) i kazali da su im bila postavljena jako dobra pitanja .

U program su bili uključeni muzeji, crkve i spomenici, a naravno i restorani gde smo uživali u poznatim narodnim specijalitetima i muzici. Studenti su bili oduševljeni šetnjama ulicama Beograda čemu bi usledili najbolji sladoled posle ponoći i odlazak u internet kafe oko dva ujutro da pošalju email roditeljima ili prijateljima kod kuće.

Pošto sam se rodio i odrastao u Beogradu, za mene su entuzijazam i radost mojih studenata bili najveća nagrada koju sam mogao da dobijem za organizovanje ovog studijskog putovanja. Pričinilo mi je veliko zadovoljstvo da čujem da im se Beograd dopada više od Brisela, a neki su atmosferu poredili sa Parizom. Takođe sam bio zadovoljan što je ova poseta predstavljala jedan mali korak u proširenju razumevanja između mladih u dve zemlje i na putu Srbije da ponovo postane članica međunarodne zajednice demokratija.

Vladimir Matić

XS
SM
MD
LG