Linkovi

Bivši američki sekretar za odbranu Frenk Karluči objašnjava preporuku da međunarodna zajednica prizna nezavisnost Kosova


U autorskom tekstu u Njujork Tajmsu, bivši američki sekretar za odbranu, sada predsjedavajući Karlajl grupe, Frenk Karluči, pozvao je meðunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Kosova. Karluči, u razgovoru sa koleginicom iz albanskog servisa Glasa Amerike Izabelom Kokoli, objašnjava da njegova podrška nezavisnosti Kosova ima za cilj izbjegavanje nasilja i smirivanje meðuetničkih tenzija u pokrajini. Na pitanje kako pomiriti oprečne stavove lokalnih Albanaca i Srba o nezavisnosti Kosova, Karluči je odgovorio:

"Ne zaboravite, jedan od argumenata koje sam iznio je taj da mora da postoji proces koji ce garantovati prava manjinama. To bi morao da bude jedan od glavnih kriterijuma za pocetak procesa odlucivanja o konacnom statusu… Nije dakle pitanje samo sta kosovski Albanci zele. To je proces koji mora da dovede do pomirenja etničkih zajednica", kaže Karluči.

"Mislim da su gotovo svi strucnjaci saglasani u ocjeni da bi podjela Kosova samo pojacala već prisutne medjuetnicke tenzije.. Podjela nije dobro resenje. Mozda nakon pregovora o konacnom statusu, ukoliko nezavisni entiteti pokazu zelju da razmnjenjuju teritorije – to bi bila potpuno druga prica. Ali ako govorimo o podjeli u trenutnim okolnostima – mislim da bi bilo samo dolivanje ulja na vatru".

Na pitanje da li bi Vašington, koji podržava politiku “standardi prije statusa” trebalo već sada da saopšti koji je to konačan status za Kosovo – Karluči kaže:

Mislim da postoji opasnost da padnemo u letargiju, gledajući na standarde, a ne počinjući proces koji bi dao neku vrstu nade dvijema stranama – i kosovskim Albancima i Srbima – da će upravo taj proces riješiti neke od problema sa kojima se suočavaju. Mislim da je došlo vrijeme da se razgovara o konačnom statusu. Šestočlana Kontakt grupa ima odgovornost da to učini i mislim da bi već morala da pokrene tu diskusiju. Moguće je da će se Rusija usprotiviti, ali sa tim protivljenjem bi se trebalo suočti tek kada za to doðe vrijeme.

Karluči, takoðe, vjeruje da nezavisnost Kosova neće ugroziti regionalnu stabilnost:

"Ono što znamo jeste da je postojeći status -- faktor nestabilnosti. Sada imate situaciju u kojoj Srbija “de jure” kontroliše Kosovo, a Kosovari se tome protive. Tenzije rastu i ako pokušate da intergrišete Kosovo u Srbiju – pojaviće se mnogo problema, koji bi, konačno, mogli da dovedu do nasilja kakvo smo vidjeli prošlog marta. Kosovski Srbi bi u tom slučaju mogli da zatraže pomoć iz Srbije i opet bismo mogli da imamo rat. To moramo da izbjegnemo, a najbolji način da se to učini je – barem prema mojoj procjeni - da počnemo pregovore o konačnom statusu Kosova", kaže Karluči.

XS
SM
MD
LG