Linkovi

Džonatan Klark: Kontakt grupa će imati ključnu ulogu u rešavanju konačnog statusa Kosova


Povodom borvaka predstavnika medjunrodne Kontakt grupe u Beogradu, spoljnoplitički analitičar u vašingtonskom institutu Kejto, Džonatan Klark, se, u razgovoru sa našim kolegom Brankom Mikašinovićem, osvrnuo na ispunjavanje standarda i moguću ulogu Kontakt grupe u rešavanju konačnog statusa Kosova.

KLARK: Uloga Kontakt grupe će biti od ključne važnosti. Kontakt grupa je aktivno angažovana u razgovorima o pitanju Kosova; ona istovremeno na najbolji način može da protumači želje naroda na Kosovu. Ako pogledate ulogu drugih kontakt grupa, kao što je bio slučaj, recimo, u Južnoafrickoj republici, videćete da je njihova uloga da saslušaju, analiziraju podatke i pomognu da se donesu zaključci, a ne da jednostavno podnesu ultimativan dokument na usvajanje Albancima ili Srbima. Kontakt grupa je najbolji saveznik gradjana Kosova, i nastojaće da zaštiti prava svih etničkih grupa.

GLAS AMERIKE: Da li će integracija Balkana u Evropsku uniju ublažiti važnost nacionalnog identiteta i granica na Kosovu?

KLARK: Kosovo je, naravno, opterećeno dodatnom problematikom, zbog dogadjaja iz nedavne prošlosti, uključujući martovsko nasilje. Medjutim, onog momenta kada Kosovo, Srbija i zemlje bivše Jugoslavije udju u integracione evropske procese, to će otvoriti mogućnost da obezbede svoj, kao i širi evropski identitet, i da ga istovremeno izraze bez straha da će im to naškoditi. To, naravno, neće rešiti sve probleme na Kosovu, ali je to važna komponenta u rešavanju konačnog statusa.

GLAS AMERIKE: Da li su stavovi Brisela i Vašingtona usaglešeniji i više definisani u pogledu konačnog statusa Kosova?

KLARK: Pitanje konačnog statusa je i dalje otvoreno. Vašington i Brisel se nadaju regionalnom rešenju, odnosno postizanju sporazuma izmedju Beograda i Prištine, jer bi to dalo sporazumu trajan karakter, i ujedno bi se izbeglo nametanje rešenja, jer bi u tom slučaju obe strane već sledećeg dana nastojale da ga potkopaju i sabotiraju i da ono što su izgubile za pregovaračkim stolom, povrate, ako hoćete, putem sukoba. U Vašingtonu i Briselu preovladava mišljenje da se mora pronaći široko prihvatljivo rešenje za sve strane na Kosovu. To znači da je sudbina kosovskih Srba i Albanca u velikoj meri u njihovom rukama. Evropska unija nastoji da Kosovo uskladi svoje standarde sa evropskim standardima.To će omogućiti dalji konstruktivan pregovarački proces.

GLAS AMERIKE: Visoki predstavnik Evorpske unije, Havier Solana, rekao je da je budućnost Kosova i celog Balkana u Evropskoj uniji. Vaš komentar o tome?

KLARK: Izjavu Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane da je je konačno odredište Balkana - Evropska unija, teba smatrati velikom podrškom tom regionu. To znači da će Balkan biti integrisan u najprosperitetniju i najuspešniju organizaciju u istoriji Evrope. Integracija će obezbediti ne samo ekonomsko blagostanje, već i mogućnost da se uklone viševekovne istorijske barijere u tom regionu. Uzmite recimo Veliku Britaniju, koja se sastoji od, ako hoćete, četiri različita plemena: Engleza, Velšana, Iraca i Škotlandjana. Van Evropske unije sva ta plemena imaju odredjene medjusobne sukobe i napetosti. Medjutim, unutar Evropske unije, te celine potpuno i slobodno izražavaju svoj identitet bez ikakvog straha, iz jednostavnog razloga što su članice nečeg većeg i šireg, tako da su mogućnosti saradnje i pomirenja daleko veće.

XS
SM
MD
LG