Linkovi

Google korisnicima nudi satelitske snimke lokacija u Sjedinjenim Državama


Lider u svijetu internet pretraživača "Google", od ponedjeljka je otvorio još jednu interesantnu mogućnost pretraživanja, koja korisnicima omogućava satelitske snimke privatnih i javnih objekata. To će svavako pokrenuti živu debatu o povredi privatnosti, ali će istovremeno pojačati borbu za primat na tržištu internet pretraživača.
Satelitska tehnologija koju Google pruža na sajtu http://maps.google.com dio je paketa koji je kompanija kupila zajedno sa firmom za izradu digitalnih mapa Keyhole Corp. prije 6 mjeseci. Cijena za koju je Google preuzeo upravu nad Kezhole Corpom nije javno saopštena.

Google sada usluge koje je Keyhole naplaćivao po 29 dolara i 95 centi, nudi besplatno.

tehnologija koju je koristio Kezhole pruža solidne snimke lokacija na tačno zadatoj adresi i koliko god će impresionirati radoznale korisnike Googla, toliko će nervirati one koji žele da zaštite svoju privatnost. Posebno, ako se zna da je Keyhole, prije prodaje kompanije - bio blisko povezan sa vladom.

Osnovan 2001, Keyhole je 2003 dobio novac od In-Q-Tela, firm koju podržava CIA. DO prodaje, Keyhole je imao oko 10.000 korisnika, među kojima su bile i državne institucioje.

Snimci su, premna riječima generalnog menadžera Keyhola stari 6 do 12 mjeseci i biće dostupni samo u Sjevernoj Americi.

XS
SM
MD
LG