Linkovi

Ešdaun:Svi optuženici moraju biti isporučeni Haškom tribunalu


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun izjavio je da saradnja Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine sa Haškim tribunalom mora biti završena i svi optuženi prebačeni u Hag, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Saradnja dve zemlje u transferu optuženih ratnih zločinaca u Haški tribunal otvorila im je novi put, rekao je Ešdaun posle razgovora sa šefom diplomatije Vukom Draškovićem i izrazio uverenje da će se one uskoro kretati zajedno, na dva paralelna puta ka evroatlantskim institucijama.

Ministar Drašković smatra da su Srbija i Crna Gora napravile značajan korak u saradnji sa Haškim sudom, koji znači punu opredeljenost da se haška prepreka ukloni sa puta ka evroatlantskim integracijama i zatim rekao kako veruje da će rokovi za puno uključenje dve zemlje u Evropsku uniju biti mnogo kraći nego što i najveći optimisti veruju.

Predsednik Srbije Boris Tadić i Pedi Ešdaun istakli su da se saradnja sa Haškim sudom mora nastaviti i biti ispunjena do kraja. U razgovoru sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu srpski premijer Vojislav Koštunica rekao je da postoji veoma dobra saradnja sa Republikom Srpskom u vezi sa ispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu, a Pedi Ešdaun se založio za nastavak te saradnje.

Na dan kad je Pedi Ešdaun sa zvaničnicima vlasti razgovarao o ispunjavanju obaveza prema Haškom sudu, u beogradskoj štampi pojavila se ispovest podoficira Vojske SCG Miroslava Petrovića koji tvrdi da je general Ratko Mladić prošle godine proveo više meseci u kasarni u Topčideru i da su dvojica vojnika ubijena zato što su ga tamo videli.

Ministar odbrane državne zajednice Prvoslav Davinić ponovio je da Ratko Mladić nije pod zaštitom Vojske i izjavio je da će to ministarstvo posvetiti najveći značaj informacijama iz medija o ulozi Vojske u njegovom skrivanju. Na bazi onoga što znam, vrlo je teško izvodljiva jedna takva operacija, rekao je Davinić i dodao da će se postupiti na odgovoran način i doći do zaključaka samo proverom činjenica.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je podoficir Miroslav Petrović dobro poznat nadležnim organima vojske i policije zbog tuče i krađe i zaključilo da se njegove izjave mogu tumačiti kao lična promocija. U beogradskim medijima pojavila se i vest da je haški optuženik general Nebojša Pavković pobegao iz zemlje uz pomoć prijatelja iz Vojske, a ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da nema novih informacija o generalu Pavković, ali da policija obavlja sve potrebne radnje u vezi sa tim.

XS
SM
MD
LG