Linkovi

Egzoskeleti uskoro u praktičnoj upotrebi


Krajem ove godine u praktičnoj primeni trebalo bi da se nadju prvi egzoskeleti - motorizovani uredjaji za pomaganje starijim osobama i invalidima da se kreću ili podižu i nose teže objekte.

Posle desetogodišnjeg istraživanja i razvoja prvi praktični egzoskelet, nazvan HAL, biće prikazan na ovogodišnjoj svetskoj izložbi juna meseca u Aičiju, u Japanu. Egzoskelet, u prevodu spoljašnji skelet, sastoji se od lakih metalnih profila pričvršćenih uz spoljašnje strane nogu.

Tamo gde su naši prirodni zglobovi egzoskelet ima sopstvene, s tim što ih umesto mišića pokreću mali ali snažni elektromotori. Na ledjima osobe koja nosi egzoskelet nalazi se mali kompjuter za kontrolu pokreta, dok su baterije za elektromotore pričvršćene oko pasa.

Prirodne pokrete ovog veštačkog skeleta osiguravaju dva kontrolna sistema. Bioelektrični senzori na nogama registruju signale koje mozak šalje u mišiće i pretvaraju ih u impulse za savijanje mehaničkih zglobova.

Drugi sistem brine se za koordinaciju pokreta tako što uči i pamti način hodanja svake osobe. Posebni senzori na stopalima u svakom trenutku izračunavaju težište tela osobe koja koristi egzoskelet i tako obezbedjuju održavanje ravnoteže. U široj verziji, egzoskelet ima i dodatak za ruke, dovoljno snažan da omogući dizanje tereta težine do 40 kilograma. Uredjaj za pomoć u hodanju težak je 17 kilograma, a očekuje se da će koštati izmedju 14 i 19 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG