Linkovi

Dio crnogorske opozicije protestuje zbog posjete Drnovšeka


Najavljeni dolazak slovenačkog predsjednika Janeza Drnovšeka i dalje je predmet sporenja u Crnoj Gori, zbog njegovih stavova o budućnosti Kosova. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je da je iznenađen negativnim reagovanjem pojedinih opozicionih partija, naglašavajući da Crna Gora ima priliku da ugosti predsjednika države sa kojom ima izuzetno kvalitetnu komunikaciju.

Vujanović je rekao da posjeta ima dvostruku vrijednost, potvrđuje dobre odnose Crne Gore i Slovenije i doprinosi i da se oni unaprijede.

On je upozorio da se mora razumjeti da je kosovsko pitanje ozbiljno, složeno i značajno za regiju i da je prirodno da predsjednici republika i drugi zvaničnici država zapadnog Balkana i jugosistične Evrope saopštavaju svoje mišljenje.

Srpska narodna stranka ponovo je pozvala slovenačkog predsjednika Janeza Drnovšeka da ne dolazi u Crnu Goru.

"Drnovšek treba da zna da bi njegov eventualni dolazak samo produbio političke podjele i ako u njemu ima imalo diplomatske i državničke odgovornosti treba da ostane u svojoj ,,deželi'' i kloni se problema koji se tiču Državne zajednice", kaže se u izjavi SNS, koja najavljuje proteste u slučaju da Drnovšek dođe u Crnu Goru.

A najjača opoziciona stranka, Socijalistička narodna partija saopštila je da nema obavezu prema prema pozivu Srpske narodne stranke da učestvuje na protestima koje ta partija najavljuje zbog posjete Drnovšeka Crnoj Gori.

SNP je, ipak, kao krajnje nediplomatski i nedronamjerni ocijenila poziv crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića za posjetu Drnovšeka Crnoj Gori na početku ozbiljnih pregovora u vezi sa rješavanjem državnog statusa Kosova.

Posjeta Drnovšeka Crnoj Gori, prema najavama iz njegovog kabineta, planirana je za 28. novembar.

Narodna stranka najavila je da će inicirati razrješenje zamjenika ministra inostranih poslova Državne zajednice Predraga Boškovića zbog njegovih stavova o Kosovu.

XS
SM
MD
LG