Linkovi

U Beču počeli pregovori o budućem statusu Kosova


Dvodnevnim sastankom delegacija Beograda i Prištine, koji je, iza zatvorenih vrata, počeo u ponedjeljak ujutro, i formalno su počeli direktni pregovori o budućem statusu Kosova.

Na dnevnom redu današnjeg susreta nije formiranje opština, već – kako je rečeno – prenos nadležnosti na opštinski nivo, prvenstveno u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulturne autonomije i socijalne politike

Dve strane iznele su različita vidjenja o tome kolika ovlašćenja treba da imaju lokalne vlasti, a kosovski Srbi insistiraju da sami upravljaju svojim poslovima, da srpske oblasti na Kosovu budu povezane i da im se omoguće specijalne veze sa Srbijom.

Sastankom predsedava zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore Alber Roan, koji za pregovaračkim stolom zauzima centralno mesto. Sa njegove leve i desne strane su osmočlane delegacije Beograda i Prištine.

Pored Roana, medjunarodnu zajednicu na sastanku predstavljaju izaslanik EU za pregovore o Kosovu Štefan Lene, jedan predstavnik SAD i dva predstavnika UNMIK-a.

Brojnim novinarima i fotoreporterima omogućeno je samo snimanje početka skupa, a prvo javno obraćanje učesnika skupa planirano je za utorak popodne.

Šef kosovske delegacije, Ljutfi Haziri, rekao je novinarima pri ulasku u bečku palatu
"Daun Kinski" da će iz razgovora "sigurno" proisteći nezavisnost Kosova.

"Mi ćemo saradjivati", istakao je Haziri naglasivši da je delegacija Prištine zainteresovana da se status Kosova što pre reši.

Član srpske delegacije, savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić, rekao je pri dolasku u palatu "Daun Kinski" da je početku pregovora prethodio susret srpske delegacije sa specijalnim izaslanikom UN za pregovore Martijem Ahtisarijem, koji je bio "jako kratak" i "protokolaran".

Portparol specijalnog izaslanika UN za status Kosova Hua Djijang kazala je kako će se svaki dogovor koji proizadje iz pregovora o Kosovu ticati manjinskih prava i bezbednosti.

Predstavnica Martija Ahtisarija, kazala je za AP da je cilj pregovaračkog procesa "uspostavljanje multietničkog društva na Kosovu". Dodala je da će u prvoj rundi pregovora biti reči o reformi lokalne vlasti i davanju većih ovlašćenja i prava srpskoj i drugim manjinskim zajednicama, "zato što su obe strane izrazile spremnost da se to pitanje reši".

"Nadamo se da će to biti dobar početak" za pregovore, rekla je Djijang.

Zapadni mediji o početku pregovora

Zapadne novinske agencije u izveštajima o “ početku dugo očekivanih pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova”, navode da su i Beograd i Priština zauzeli su čvrste i suprotstavljene stavove,

Agencija Frans pres ocenjuje da specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za status Kosova Marti Ahtisari nije uspeo da približi stavove Beograda i Prištine, zbog, kako navodi, "diplomatskog brodoloma" u odnosima predstavnika Srbije i kosovskih Albanaca. Razgovori iza zatvorenih vrata su pokušaj razrešenja jednog od poslednjih - i najtrnovitijih - sukoba na Balkanu, u vreme kada se
region nada da će jednog dana ući u EU, navodi agencija Asošijejted
pres.

Diplomate iz Kontakt grupe, koju čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Rusija, već su se saglasile o smernicama za budućnost Kosova, podseća američka agencija.

"Tim pravilima je odredjeno da provincija ne može da se vrati na svoj prethodni status pod direktnom srpskom vlašću, da ne može da bude podeljena etničkim linijama ili pridružena drugoj zemlji u regionu, poput Albanije. Ugovoreno je i da svaki dogovor mora da bude prihvatljiv za albansku većinu", podseća AP.

Agencija Rojters ocenjuje da je nezavisnost Kosova "gotovo sigurna" i da će "zatvoriti poglavlje u jednoj od najhitnijih diplomatskih zagonetki Evrope".

I Rojters navodi da je Kontakt grupa pozvala Beograd "da ima na umu da rešenje (statusa Kosova) mora da bude prihvatljivo za narod Kosova".

Zapadne diplomate objašnjavaju da to znači nezavisnost, uslovnu sa velikim povlasticama za Srbe i uz garanciju EU i mirovnog mandata NATO-a, navodi britanska agencija.

Doris Pak očekuje konkretne rezultate

Predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Doris Pak izjavila je danas u Prištini da se nada da će pregovori o statusu Kosova dati konkretne rezultate.

"Nadamo se da će budući pregovori dati dobre rezultate i da će Srbi učestvovati u pregovorima, kao i da će kosovski Srbi iskoristiti situaciju da izgrade svoju budućnost na Kosovu", rekla je Pakova posle susreta sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen- Petersenom.

Ona je dodala da će Kosovo, ako bude imalo status koji će mu omogućiti da bude članica Evropske unije, ubediti gradjane Unije da u u njoj ima mesta za nove države.

Doris Pak je rekla da je srećna što je od Jesen-Petersena čula da je situacija na Kosovu mirna i da je uspešno prevazidjeno stanje posle smrti predsednika Ibrahima Rugove.

Zvaničnica Evropskog parlamenta će se tokom dana sastati sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, predsednikom parlamenta Nedžatom Dacijem, premijerom Bajramom Kosumijem i predstavnicima etničkih zajednica.

XS
SM
MD
LG