Linkovi

Čarls Ingliš najavljuje ozbiljnu procenu primene demokratskih standarda na Kosovu


Kosovske vlasti napreduju u ispunjavanju neophodnih standarda, ali je pred njima još dosta posla, s ozbirom da je do početka procene preostalo samo nekoliko meseci, izjavio je Čarls Ingliš, direktor odeljenja za jugoistočnu Evropu u Stejt Departmentu.

"Za proteklih 6 godina, odnosno od uspostavljanja privremenih vlasti, narod Kosova je gradio svoje institucije i strukturu svoje samouprave. Medjunarodna zajednica je pre nekoliko godina definisala 8 standarda, koji, ako se ispune, omogućavaju Kosovu da krene ka procesu rešavanja statusa kao što je predvidjeno Rezolucijom 1244", kaže Ingliš, podsećajući da se standardi odnose na demokratsku upravu, vladavinu zakona, i poštovanje prava manjina.

"Za samo nekoliko meseci, sredinom 2005, medjunarodna zajednica će početi da procenjuje da li su kosovske vlasti bile uspešne u ispunjavanju standarda. Nadamo se da će privremene institucije samouprave nastaviti napredak neophodan da bi medjunarodna zajednica procenila da su se adekvatno bavile standardima, na način koji bi omogućio da odmah zatim uslede razgovori o statusu. Rad na standardima će biti predmet veoma ozbiljne procene sredinom 2005 i privremene institucije treba da učine još mnogo toga.

Nadam se i očekujem da će premijer Kosumi uložiti istu vrstu energije koju je doneo njegov prethodnik, Ramuš Haradinaj uneo da bi mogao da ispuni standarde i omogući Kosovu da započne proces statusa predvidjen Rezolucijom 1244. U toku svog kratkog mandata, Haradinaj je vredno promovisao ideju decentralizacije koja bi pomogla stvaranju uslova gde manjinska i većinska populacija Kosova mogu da žive zajedno u multetničkom Kosovu, i nadamo se da će Kosumi uspešno nastaviti taj rad", kaže za Glas Amerike visoki funkcioner Stejt Dipertmenta.

XS
SM
MD
LG