Linkovi

Predsednik Buš prihvatio ostavku Luisa Libija


U kratkom komentaru datom posle saopštenja specijalnog istražitelja Petrika Ficdžeralda, predsednik Džordž Buš je rekao da je istraga o tome bila ozbiljna i da sada, sa podizanjem optužnice, ulazi u novu fazu. Izveštaj je pripremio dopisnik Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns.

Predsednik Buš je izjavio da svi protiv kojih se podižu optužnice imaju pravo na redovan sudski proces i pravedno sudjenje. Prihvatajući ostavku Luisa Libija, Buš je rekao da je taj, sada već bivši šef kabineta potpredsednika Dika Čejnija, neumorno radio u ime američkog naroda:

”Iako smo svi ožalošćeni današnjim vestima i dalje smo u potpunosti usredsredjeni na mnoga pitanja i mogućnosti sa kojima je zemlja suočena. Imam svoju dužnost, kao i svi drugi koji rade u Beloj kući. Naš zadatak je da štitimo američki narod i to ćemo nastaviti da radimo,“ rekao je američki predsednik.

Predsednik Buš i potrpedsednik Čejni izneli su istu poruku u govorima koje su, nešto ranije, održali na temu borbe protiv terorizma i rata u Iraku. Ni jedan od njih nije pominjao podizanje optužnice sve dok Buš nije progovorio, kada je juče krenuo iz Bele kuće u predsedničko odmaralište Kemp Dejvid. Potpredsednik Čejni je izdao pisano saopštenje u kome je rekao da sa dubokim žaljenjem prihvata ostavku svog šefa kabineta. On je nazvao Luisa Libija jednim od najsposobnijih i najtalentovanijih ljudi koje zna. Pošto čitav pravni proces još nije završen, Čejni je rekao da bi bilo neprimereno da komentariše optužnicu ili bilo koju činjenicu u vezi sa tim slučajem. Ako bi bio proglašen krivim po svim tačkama optužnice, 55-godišnji Luis Libi mogao bi da bude osudjen na maksimalno 30 godina zatvora i novčanu kaznu od milion dolara.

XS
SM
MD
LG