Linkovi

Buš protiv izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali


Predsednik Buš izjavio je da Izrael ne sme da gradi nova jevrejska naselja na Zapadnoj obali. Američki predsednik je to rekao izraelskom premijeru Arijelu Šaronu, sa kojim se sastao na svom ranču u Krofordu, u Teksasu.

Po rečima predsednika Buša, Izrael mora da se pridržava međunarodnog mirovnog plana poznatog kao "Mapa za mir", kojim se zabranjuje izgradnja novih jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama:

“Bio sam veoma jasan. Izrael ima obaveze iz međunarodnog plana "Mape za mir". To znači nikakvo širenje naselja”.

Izrael namerava da povuče sve, odnosno 8,000 jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze i četiri mala naselja na Zapadnoj obali. Međutim, izraelska vlada je istovremeno odobrila izgradnju 3,500 novih kuća u jednom od najvećih naselja na Zapadnoj obali, blizu Jerusalima.

Palestinska strana je zabrinuta da uspostavljanje prelazne palestinske države ne uključuje sve teritorije na Zapadnoj obali i da bi taj aranžman mogao da postane konačan. Premijer Šaron je izjavio da će sva veća jevrejska naselja ostati pod kontrolom Izraela.

Predsenik Buš smatra da je nerealno da će palestinske granice da se vrate na liniju primirja iz 1949. Američka strana smatra da bi konačno rešenje trebalo postići sporazumno.

XS
SM
MD
LG