Linkovi

Demokrate pokušavaju da onemoguće potvrdu Boltonove kandidature


Pred spoljnopolitičkim odborom Senata počeo je pretres o potvrdjivanju kandidata za ambasadora SAD u UN, Džona Boltona. Demokrate u tom senatskom odboru pokušavaju da ospore kandidaturu, zbog ranijih žestokih kritika Džona Boltona na račun svetske organizacije i njegovih, ponekad, neumerenih gledišta.

Džon Bolton, trenutno podsekretar za kontrolu naoružanja u Državnom sekretarijatu, obećao je da će saradjivati sa drugim zemljama članicama kako bi ojačao UN, organizaciju koju je ranije kritikovao kao korumpiranu i irelevantnu.

«UN nam pružaju priliku da sprovodimo našu politiku u zajedništvu sa drugima. UN sada više nego ikada moraju da imaju kritičnu ulogu u ispunjavanju snova, nada i težnji koje su bile prisutne i prilikom njihovog osnivanja - kako bi spasile buduće generacije od rata, potvrdile veru u osnovna ljudska prava i unapredile socijalni progres i bolji životni standard u uslovima veće slobode», rekao je Bolton na pretresu u ponedeljak.

Bolton je dodao i da će - ukoliko bude potvrdjen - njegovi prioriteti biti jačanje zaštite ljudskih prava eliminisanje oružja za masovno uništenje, borba protiv terorizma, kao i borba protiv side. Medjutim, demokratski članovi spoljnopolitičkog odbora, koji su saopštili da neće glasati za naimenovanje Džona Boltona, doveli su u pitanje privrženost Boltona UN zbog njegovih ranijih kritika na račun svetske organizacije i njegovih «tvrdih» stavova u pogledu pitanja kao što su nuklearni programi Severne Koreje i Irana.

Demokrate su zabrinute da bi Bolton u svojstvu američkog ambasadora u UN mogao da ugrozi najnovija nastojanja predsednika Buša da popravi zategnute odnose sa evropskim zemljama povodom rata u Iraku i drugih pitanja. Njih takodje brinu optužbe da je Bolton pokušao da otpusti dvoje obaveštajnih analitičara koji se nisu bili saglasni sa njegovim tvrdnjama da Kuba poseduje neke vrste zabranjenog oružja.

Senator Džo Bajden, vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru, obratio se direktno Boltonu.

«Džon, veoma poštujem tvoju inteligenciju i sposobnost. Ali, brinu me tvoje rasudjivanje i temperament, kao i tvoji stavovi o mnogim pitanjima.»

Bolton je priznao da je pokušao da premesti dvoje analitičara na druga radna mesta, ali je naveo da to nije bilo u vezi sa razlikama u njihovim gledištima. Republikanci, koji imaju većinu u Senatu, uglavnom odbacuju kritike na račun Boltona i tvrde da će on biti predan reformi UN, naročito posle obelodanjivanja skandala oko korupcije u programu UN «Nafta za hranu».

Medjutim, demokrate se nadaju da će moći da ubede bar jednog republikanskog člana Spoljnopolitičkog odmora da se usprotivi potvrdjivanju Džona Boltona, što bi praktično značilo da njegovo naimenovanje ne bi bilo prosledjeno Senatu na glasanje i da on ne bi bio potvrdjen.


XS
SM
MD
LG