Linkovi

Bankrotirao najveći američki proizvođač auto-delova


Slabljenje američke autoindustrije i jaka konkurencija snabdevača iz inostranstva, primorala je najvećeg američkog proizvođača auto-delova na bankrotstvo. Dok kompanija pregovara o mogućem razrešenju, zaposleni su ljuti i zabrinuti da će ostati bez posla.

Kompanija «Delfi» je najveći proizvođač auto delova u Americi sa 50 hiljada zaposlenih. Kompanija je prošlog oktobra podnela zahtev za bankrotstvo. Otada, zvaničnici pregovaraju o drastičnim potezima, ne bi li se bankrotstvo izbeglo. Predlog da se plate smanje za 63 odsto obačen je proteklih dana, ali za 50 hiljada zaposlenih, situacija je i dalje neizvesna.

«Strašno se plašim da bih mogao da ostanem bez posla», kaže Skot Mekkramb, službenik u pogonu kompanije «Delfi» u Kokomu u Indijani, gde su radili i njegovi majka, ujak i deda. Drastično smanjenje plata bi moglo da bude veoma teško.

«To bi moglo da znači da više nećemo moći da živimo ovde. Ne bismo mogli da budemo u ovom školskom okrugu. Morali bismo u svakom slučaju da prodamo kuću», kaže Mekkramb.

Deo problema je i to što se kompanija nadmeće sa proizvođačima iz Azije, koji prave visokokvalitetne delove za mnogo manje plate.

»Mi danas plaćamo dvostruko, trostruko, pa čak i više, za sat rada u odnosu na tržišne cene. Ni jedan posao ne može da opstane na taj način», kaže direktor kompanije «Delfi».

Međutim, kompanija je postala meta napada zbog davanja novčanih nagrada i podsticaja, potencijalno vrednih stotine miliona dolara, zvaničnicima kompanije, uprkos zahtevu za bankrotstvo.

«Filozofi mogu da spekulišu o pravednosti. Ja moram da se bavim realnošću», kaže Miler.

Ta realnost za hiljade potencijalno ugroženih radnika, biće sumorna. Kompanija je saopštila da sindikat do idućeg meseca mora da prihvati sporazum ili će zatražiti od suda da poništi ugovore o radu.

XS
SM
MD
LG