Linkovi

Austrija: Ne smije biti zastoja u proširenju Evropske unije


Vrh austrijskog predsjedništva Evropske unije je ovih dana još jednom potvrdio da ne smije biti zastoja u proširenju Unije, koje je, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, u uskoj vezi sa "projektom mira i stabilnosti" u Evropi. Izvještaj Elvira Bucala.

Danas su članovi Evropske komsisije imali priliku da se upoznaju sa svim detaljima plana austrijskog predsjedništva Evropske unije do polovine ove godine. Njegov značajan dio je - kako je to više puta najavljeno od austrijskih zvaničnika - i Zapadni Balkan.

S tim u vezi, prenosi se posljednja izjava šefa austrijske diplomatije, Ursule Plasnik da se ne smije sada stati sa procesom proširenja. Ona snažno insistira da 25 evropskih članica moraju reafirmisati obećanje dato Zapadnom Balkanu da će postati punopravni dio Unije. Za nju je proces intergracije zapadnobalkanskih država u Uniju dio mirovnog projekta evropskih dimenzija.

Austrijski član Komisije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta, Johanes Svoboda /Johanes Swoboda/, vjeruje da ključni dio posla ipak leži na državama regiona:

"Rekao bih da moramo biti realistični. Predsjedništvo ne može da iz korijena mijenja stvari, ali može da da neke impute, inicijative. Zato mislim da će austrijsko predsjedništvo, sa svom svojom pažnjom i senzibilitetom prema Zapadnom Balkanu, dati regionu novu inicijativu i novi znak nade. Međutim, očekivanja moraju biti realizvona od strane samih država regiona. Evropa može mnogo da učini pomažući države Zapadnog Balkana, ali one moraju da preuzmu vlastitu odgovornost", kaže Svododa.

Vjeruje se da će Austrijanci, u skladu sa u ponedjeljak najavljenim angažovanjem na novim diskusijama oko evropskog ustava, u odgovorajući kontekst smjestiti i pitanje proširenja, koje je, za neke od evropskih članica izvor strahovanja i nesigurnosti, a za druge, medju koje se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, svrstava i aktuelni predsjedavajući Unije, predstavlja put ka većoj i snažnoj asocijaci evropskih država.

Šisel: EU se ne smije pretovariti

Austrija će se tokom predsjedavanja Evropskom unijom posvetiti i dvijema velikim temama - privrednom rastu i zapošljavanju i budućnošti Evrope, rekao je novinarima u beču austrijski kancelar Volfgang Šisel, nakon sjednice austrijske vlade sa Komisijom EU.

Govoreći o ustavu EU, Šisel je naglasio da on nije "mrtav", ali da sada treba voditi diskusiju o budućnosti Evrope, razgovarati o tome šta je evropski model življenja, ili odgovoriti na pitanja granica Evrope, nadležnosti nacionalnih država i smanjenja birokratije.

Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Baroso, ukazao je da bi se trebalo posvetiti temama koje su od značaja za stanovništvo unije, kao što su privredni rast i zapošljavanje i istakao da je cilj Komisije smanjenje birokratije, više transparetnosti i bliskosti gradjanima.

Što se tiče pregovora sa Turskom, Šisel je rekao da će Austrija insistirati na ispunjenju svih preduslova, te da će to tražiti i za sve ostale zemlje koje žele da pristupe Uniji. U tom kontekstu austrijski kancelar je dodao da će jedan od preduslova biti i razmatranje sposobnosti EU za prijem novih članica.

"EU se ne sme pretovariti", podvukao je Šisel.

Kada je reč o spoljnoj politici, Šisel je izrazio zabrinutost zbog jednostranih mjera iranskih vlasti u vezi sa obnavljanjem nuklearnog programa.

"Nadam se da će se javiti snage razuma u Teheranu i da neće podržati snage koje idu ka konfliktu", rekao je Šisel. Povodom situacije na Bliskom istoku, Šisel je izrazio nadu da će potpredskednik izraelske vlade Ehud Olmert nastaviti "ambiciozni put Arijela Šarona", kojem je poželio ozdravljenje.

XS
SM
MD
LG