Linkovi

Merkel i Berns pozdravljaju dogovor o formiranju vlade u Beogradu


Tokom trajanja zagrebačkog samita na vrhu o saradnji u Jugoistočnoj Evropi sa ohrabrenjem primljena vijest iz Beograda o dogovoru o formiranju proevropske vlade.Zagrebački samit je završen prihvaćanjem deklaracije i potpisivanjem protokola o dobrosusjedskim odnosima i bezbjednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi, no kao glavne teme ovog skupa nametnule su se Kosovo i situacija u Srbiji.

S tim u vezi sa ohrabrenjem, pa i određenim olakšanjem, tokom samita je primljena vijest da su evropski orijentisane stranke u Srbiji po svemu sudeći postigle dogovor o budućoj koalicionoj vladi. Njemački kancelar Angela Merkel je izjavila kako takav dogovor predstavlja nesumnjivo pozitivan korak za evropsku budućnost Srbije dok je evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao da ne treba još slaviti, ali da će evropski put Srbije biti obnovljen odmah po formiranju demokratske vlade.Upitan za mišljenje o događajima u Beogradu premijer Kosova Agim Čeku je odgovorio kako buduće nezavisno Kosovo želi Srbiju kao dobrog susjeda, te da će takvi odnosi biti olakšani ako su na vlasti u Beogradu demokratske snage.

Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns izjavio je da SAD pozdravljaju novu vladu Srbije koja ne uključuje Srpsku radikalnu stranku. On je prethodno u svom govorou upozorio kako nedavni izbor Tomislava Nikolića za predsjednika skupštine Srbije označava povratak na ružan i destruktivan deo prošlosti Srbije. On je pozvao Srbiju da učini sve kako bi što prije uhapsila i izručila Haškom sudu Karadžića i Mladića, jer u suprotnom dok to ne učini neće moći pristupiti pregovorima za ulazak u NATO savez. Podsekretar Berns je isto tako rekao kako njegova zemlja čvrsto podržava nezavisnost Kosova, te da, budući da je najviše učinila za mir i stabilnost na Kosovu, nema razumijevanja za protivljenje takvom rješenju.

XS
SM
MD
LG