Linkovi

Anan: SAD i Britanija znale za zloupotrebe programa "Nafta za hranu"


Generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je da djelimičnu odgovornost zbog toga što je režim Sadama Huseina zarađivao milione dolara od nezakonite prodaje nafte, snose Sjedinjene države i Velika Britanija.

Po riječima Kofija Anana najveći dio sumnjivih, ilegalnih uplata režimu Sadama Huseina nije imao veze sa programom Svjetske organizacije "Nafta za hranu", koji je služio isključivo humanitarnim namjerama. Kofi Anan, u tom kontekstu, ističe kako je najveći dio nezakonitog profita ostvaren kroz isporuke nafte preko Turske i Jordana, uz gotovo neminovno znanje Britanije i Sjedinjenih država.

Samo su Vašington i London bili u mogućnosti da zaustave šverc iračke nafte, kojim su kršene sankcije međunarodne zajednice. Moguće je su Britanci i Amerikanci znali šta se dešavalo, ali su odlučili da zažmure zbog činjenice da su Turska i Jordan njihovi saveznici", rekao je Anan, na jučerašnjem sastanku, nakon što je tužilaštvo u Sjedinjenim državama podiglo optružnice protiv trojice biznismena iz SAD, Britanije i Bugarske, zbog toga što su od 2000. do 2003. godine program "Nafta za hranu" oštetili za više miliona dolara.

Vašington i London su odmah negirali Ananove optužbe. Britanski šef diplomatije Džek Stro je kao neistinit ocijenio Ananov komentar o tome da su Britanci ignorisali šverc nafte preko Turske i Jordana, dok je portparol američke misije u UN-u Ričard Grenel rekao da postoji razlika između šverca i odobrenja isporuka preko Jordana i Turske. Grenel, međutim, nije precizno objasnio tu razliku.

XS
SM
MD
LG