Linkovi

Dan sjećanja: Sjedninjene Države odale poštu poginulim vojnicima


U Sjedninjenim državama u ponedjeljak je obilježen nacionalni praznik – Dan Sjećanja, dan kada država odaje poštu poginulima u ratu. Ove godine Dan sjećanja je dodatno emotivan – jer je veliki broj vojnika još na službi u Iraku i Avganistanu. Predsjednik Buš je predvodio naciju i prilikom pomena onima koji su služeći joj – dali i svoje živote...

Predsjednik Buš je palim herojima odao poštu na tradicionalnoj ceremoniji polaganja vijenaca na grob neznanim borcima.

"Porodice koje su došle ovdje izgubile su nekog dragog i nezamjenjivog. Naša nacija će im uvijek ukazivati poštovanje", kazao je predsjednik .

Počast poginulim vojnicima odali su i sekretar za odbranu Ramsfeld i načelnik združenog generalšaba, general Ričard Majers. General Majers kaže da je, dok je obilazio nacionalno groblje u Arlingtonu "bio vrlo ponosan na američke vojnike u Iraku, Avganistanu i drugdje u svijetu, jer oni" – kako je rekao – "najbolje razumiju važnost misije".

Ovdje u Vašingtonu je organizovana i tradicionalna parada, kojoj je prisustvovao i najstariji američki veteran – 103-ogodišnji Lojd Braun, koji se ratnim jedinicama u Prvom svjetskom ratu priključio kao šesnaestogodišnjak.

Stotine hiljada vijetnamskih veterana na svojim su motorciklima, tradicionalnom "Kotrljajućom grmljavinom" obilježili Dan sjećanja. Veterani na motorima podsjećaju na zarobljene i vojnike nestale u akcijama.

Na periferiji Bostona devetogodišnji dječak Kolin Keli, pokazuje da je i jedna osoba dovoljna za promjenu. Iako vlasti samo članovima porodica dozvoljavaju da sade svijeće na lokalnom groblju, dječak je - kako kaže - "bio tužan zbog toga što nije bilo cvijeća na svim grobovima, pa je odlučio da nešto učini".

U ponedjeljak u tri poslije podne, minutom ćutanja odata je počast poginulim vojnicima u cijeloj zemlji. Na momenat su prekinute su utakmice profesionalne bejzbol lige, a zaustavljen je i javni saobraćaj.


XS
SM
MD
LG