Linkovi

07. aprila 1980. Sjedinjene Države prekidaju odnose sa Iranom  - 2005-04-07


07. aprila 1980. godine, Sjedinjene Države su prekinule diplomatske odnose sa iranskom Vladom, a tadašnji predsednik Džimi Karter izjavio je da Sjedinjene Države preduzimaju tu akciju jer je iranska Vlada odbila da preuzme kontrolu od kako je rekao, ”ekstremistièkih studenata nad amerièkim taocima“. Naime, u novembru prethodne godine, Iranci su napali amerièku ambasadu u Teheranu, i èlanove diplomatskog osoblja uzeli za taoce. Predsednik Karter je naveo da Sjedinjene Države iranskog lidera ajatolaha Ruholaha Homeinija i njegovu Vladu smatraju odgovornim za bezbednost zarobljenog diplomatskog osoblja:

”Potpuna odgovornost za nezakonito i nezapamæeno držanje nedužnih talaca leži na ajatolahu Homeiniju i njegovom Revolucionarnom savetu. Iranska Vlada, krijuæi se iza ekstremista u ambasadi, više ne može da izbegne punu odgovornost“, rekao je Karter.

Veliki deo preostalog mandata, Karter je posvetio pregovorima koji bi vodili osloboðenju talaca. Meðutim, kriza je okonèana 20. januara 1981. godine, nekoliko sati pošto je na predsednièku funkciju stupio Ronald Reagan.

XS
SM
MD
LG