Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/djukanovic_93.jpg">Osim izjave premijera Mila Ðukanoviæa, u Crnoj Gori još nema zvaniènih reakcija na izmjenu Ustavne povelje  - 2005-04-07


U krugovima bliskim vlasti ipak se izražava zadovoljstvo zbog odlaganja neposrednih izbora i izražava bojazan zbog odredbe u kojoj se kaže da æe ‘’država èlanica koja organizuje referendum saraðivati sa Evropskom unijom’’.

Umjesto dosadašnje odrednice da æe eventualni referendum biti organizovan u skladu sa meðunarodno priznatim demokratskim standardima, u danas potpisanom Spšorazumu stoji da æe »država èlanica koja organizuje referendum saraðivati sa EU na poštovanju meðunarodnih demokratskih standarda kako je predviðeno Ustavnom poveljom«.

Takvo rješenje u krugovima kojima je bliska ideja crnogorske državne nezavisnosti smatra se pooštravanjem uslova pod kojima bi se organizovao eventualni referendum, jer æe, umjesto dosadašnje obaveze da poštuje meðunarodne demokratske standarde, zvanièna Podgorica oèigledno morati da traži dozvolu EU ukoliko želi da raspiše referendum o nezavisnosti.

Ipak, ne skriva se zadovoljstvo zbog formalizovanja odlaganja neposrednih izbora, iako zabunu, donekle, unosi rješenje po kome se predviða da æe izbori za Skupštinu SCG biti održani onda kada se budu održavali izbori za republièke parlamente. Naime, termin za redovne parlamentarne izbore u Crnoj Gori je kraj naredne godine, pa bi planiranje neposrednih izbora za državnu zajednicu u istom terminu moglo da znaèi jedino da referendum u februaru 2006. ili neæe biti održan, ili æe biti neuspješan.

Izvori Glasa Amerike iz vrha crnogorske vladajuæe koalicije koji ne žele da im se pominje ime, ipak, smatraju da je izmjena Ustavne povelje dokaz da je državna zajednica neuspio projekat, a da su usvojene odredbe pozitivne i korisne po zagovornike crnogorske nezavisnosti.

Inaèe, crnogorska vlada nakon današnje sjednice obznanila je da æe Crna Gora i Srbija, nakon STO, pristupiti odvojeno i Svjetskoj carinakoj organizaciji, dok je Vlada Crne Gore utvrdila platformu za nastavak odvojenih pregovora sa MMF-om.

XS
SM
MD
LG