Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_George_Bush_Carlo_Ciampi_italy_07apr05_210.jpg">Predsednik Buš se sastao sa italijanskim liderima - 2005-04-07


Predsednik Buš je posetio italijanskog predsednika Karola Æampija u rimskoj palati Kvirinale, gde su mu se pridružili državni sekretar Kondoliza Rajs i bivši amerièki predsednici Džordž Herbert Buš i Bil Klinton. Njih èetvorica, skupa sa prvom damom Lorom Buš, èine zvaniènu amerièku delegaciju na sahrani pape Jovana Pavla II.

Predstavnik Bele kuæe Skot MekLelan je rekao da je sastanak sa italijanskim predsednikom pokrio èitav niz tema, ukljuèujuæi pitanje mira na Bliskom istoku, Irak i Avganistan. Medjutim, nije bilo reèi o prošlomeseènom ubistvu italijanskog obaveštajnog funkcionera koji je nastradao u vatri amerièkih vojnika u Iraku, nakon puštanja italijanske novinarke Djuliane Sgrena iz talaštva iraèkih pobunjenika. Amerièki funkcioneri navode da je ubistvo bilo nesreæni sluèaj i da automobil, koji je prevozio Italijane, nije usporio na amerièkom kontrolnom punktu, dok oslobodjena novinarka kaže da je automobil usporio pre no što su vojnici otvorili vatru. Gospodin MekLelan je rekao novinarima u Rimu da je administracija predsednika Buša izrazila žaljenje zbog tog incidenta, o kojem zajednièku istragu vode italijanske i amerièke vlasti. Predstavnik je rekao da æe više moæi da se kaže kad istraga bude završena.

Okolnosti pod kojima je nastradao italijanski agent Nikola Kalipari izazvale su pritisak javnosti na premijera Silvia Berluskonija da povuèe tri hiljade italijanskih vojnika iz Iraka. Nekoliko dana nakon incidenta premijer je najavio da æe u septembru poèeti povlaèenje italijanskih vojnika, da bi -- nakon razgovora sa predsednikom Bušom i britanskim premijerom Tonijem Blerom --pojasnio da æe do povlaèenja doæi tek nakon konsultacija sa saveznicima i nakon što iraèke bezbednosne snage budu sposobne da preuzmu veæe odgovornosti. Premijer Berluskoni je jedan od najveæih saveznika predsednika Buša u Evropi kad je u pitanju rat u Iraku. Premijer Berluskoni je veèeras domaæin veèere u èast predsednika Buša, posle prijema u rezidenciji amerièkog ambasadora za amerièke kardinale, nadbiskupe i biskupe koji su u Rimu radi Papine sahrane. Nakon sutrašnje sahrane, predsednik Buš putuje u Teksas gde æe na svom ranèu provesti vikend pre sastanka u ponedeljak sa izraelskim premijerom Arielom Šaronom.

XS
SM
MD
LG