Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_prince_rainer_06apr05_210.jpg">Preminuo princ Renije od Monaka, monarh sa najdužim stažom na nekom od evropskih tronova - 2005-04-06


Princ Renije od Monaka umro je u sredu ujutro u Monaku, gde se pd 17. marta nalazio na intenzivnoj nezi odeljenja za kardiopulmonalne bolesti, zbog ozbiljnih problema sa disanjem i radom vitalnih organa.

Princ Renije (81) je vladao Kneževinom od 1949. godine što ga èini monarhom sa najdužim stažom u Evropi.

Njega je na prestolu nasledio princ Albert koji je prošle nedelje, kada je postalo jasno da se Renije neæe oporaviti, preuzeo vladarsku družnost od svog oca.

Britanski pisac Somerset Mom Renijea je jednom nazvao "sunèanim mestom za mraène ljude".

Pokojni princ je bio omiljen meðu nešto više od 30 hiljada stanovnika male mediteranske kneževine, koju je uèinio savremenim i uglednim turistièkim i finanisijskim centrom.

Kamena priobalna državica prostire se na svega dva kvadratna kilometra i najveæi dio prihoda i danas ubira od svetski èuvenih kockarnica.

Princ Renije se 1956. godine oženio amerièkom filmskom divom Grejs Keli, koja je poginula u saobraæajnoj nesreæi 1982. godine. Sa njom pored princa Alberta ima i dve kæeri Karolinu i Stefani, èija se imena neretko pojavljuju u svetskim tabloidima zbog burnih i uglavnom neuspelih brakova.

Princ Albert ima 47 godina i nije oženjen.

XS
SM
MD
LG