Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_sean_may_05apr05_210.jpg">Èetvrta titula NCAA šampiona za Univerzitet Severne Karoline - 2005-04-05


Košarkaši Univerziteta Severna Karolina novi su studentski šampioni SAD u košarci. U finalnoj utakmici, ekipa Tar Hilsa pobedila je prvo-rangirani Ilinoj – 75:70 i tako došla do èetvrte titule prvaka NCAA u istoriji. Opširniji izveštaj pripremio je Braca Ðorðeviæ.

Samo tri godine posle najgore sezone u istoriji, kada su uz 20 poraza imali svega 8 pobeda, košarkaši Severne Karoline ponovo su najbolji košarkaški koledž u Americi.

Titulu na Èepel Hil vratio je nekadašnji student i uèenik legendarnog Dina Smita, Roj Vilijams, kome je tek treæe finale i peto uèešæe na Fajnal Foru donelo sreæu.

Sjajni struènjak uspeo je da od veoma dobrih individualaca napravi tim, koji su prošle veèeri, u finalnom duelu prtiv Ilinoja, do trijumfa doveli Rašad Mekents, Šon Mej i Rejmond Felton. Mekents je postigao 14 poena u prvih 20 minuta, kada je Severna Karolina stekla velikih 13 razlike (40:27), skoro celo drugo poluvreme dominirao je Mej, da bi Felton u poslednjem minutu imao kljuènu ukradenu loptu i pogodio tri penala sa kojima je zapeèatio pobedu. Mej, 206 cm visoki student treæe godine, pogodio je 10 od 11 pokušaja iz igre za 26 koševa, i imao 10 skokova, što mu je potpuno zasluženo donelo priznanje za najkorisnijeg igraèa turnira na dan kada je napunio 21 godinu. Inaèe, isto toliko poena, ali dva skoka manje imao je njegov otac Šon Mej, sada daleke 1976. godine kada je predvodio Indijanu do titule nacionalnog šampiona, bez ijednog poraza.

Ilinoj, prema rang listi AP-a, najbolji tim u zemlji, bio je u zaostatku sve vreme, poèetkom drugog poluvremena èak 15 razlike. Dva puta u poslednjih pet i po minuta Di Braun i saigraèi uspeli su da izjednaèe, ali ne i da naprave potpuni preokret. Najbolji igraè Braun završio je sa 12 poena, a najefikasniji je bio Luter Hed sa 21, s tim da je upravo on «prodao» kljuènu loptu i promašio otvoreni šut za izjednaèenje 17 sekundi pre kraja.

Inaèe, sa tribina dvorane u Sent Luisu, Severnu Karolinu bodrili su legendarni Din Smit i po mnogima najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan. Njih dvojica su posle utakmice otišli i u svlaèionicu svog nekadašnjeg univerziteta, kako bi èestitali treneru Vilijamsu i novim studentskim šampionima SAD.

XS
SM
MD
LG