Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/sreten-lukich01.jpg">Sreten Lukiæ u Hagu, i dalje nejasno da li je reè o dobrovoljnoj predaji - 2005-04-05


Haški optuženik, policijski general Sreten Lukiæ optužen za zloèine poèinjene na Kosovu 1999. godine isporuèen je Haškom tribunalu. Vlada Srbije potvrdila je da je general Lukiæ otputovao u Hag, ali bez formulacija o dobrovoljnoj predaji i pomoæi porodici, što je do sada bio obavezni deo saopštenja Vlade prilikom predaja haških optuženika. Na brojne spekulacije da je general Lukiæ uhapšen i isporuèen Tribunalu u Hagu, portparol vladajuæe Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenoviæ izjavio je da Lukiæ nije uhapšen, veæ da je to jedan vid dobrovoljne predaje Haškom sudu.

Meðutim, Lukiæev advokat Siniša Simiæ rekao je da su mu oèevici preneli da su Lukiæu, pošto je izašao sa lekarske kontrole, prišli neki ljudi i odveli ga. On kaže da Lukiæ nije preuzeo otpusnu listu, a da je od lekara dobio informaciju da je general Lukiæ napustio bolnicu posle razgovora sa ljudima iz Vlade Srbije i da nema kontakt sa svojim branjenikom.

Samo dan pre odlaska u Hag general Lukiæ zatražio je od srpskih vlasti da prekinu s manipulacijama njegovim navodnim izjavama da æe posle izlaska iz bolnice otiæi u Hag i tamo nastaviti leèenje.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajiæ potvrdio je u ponedeljak uveèe da je istražni sudija doneo rešenje da postoje uslovi za izruèenje genrala policije Sretena Lukiæa Haškom tribunalu, ali da po tom rešenju nije postupano jer bi u tom sluèaju Lukiæev odlazak u Hag bio tretiran kao hapšenje.

"Lukiæ bi u tom sluèaju bio tretiran kao begunac, a vlada ne bi mogla da pruži garancije i on ne bi imao uslove da bude na slobodi do poèetka sudjenja", rekao je Ljajiæ.

Demokratska stranka pozdravila je odlazak generala Lukiæa u Hag, ali je zatražila da Vlada Srbije saopšti pod kojim uslovima se to desilo.

I predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Maroviæ pozdravio je odlazak policijskog generala Sretena Lukiæa u Haški trbunal, ocenivši to kao još jedan korak ka dobijanju pozitivne ocene Studije izvodljivosti i ubrzanju evropskih integracija zemlje.

Sreten Lukiæ, general policije Srbije je pred Meðunarodnim kriviènim tribunalom za ratne zloèine poèinjene nakon 1991. na podruèju bivše Jugoslavije optužen za zloèine koje su srpske snage poèinile 1999. na Kosovu nad Albancima kao i za kršenje zakona i obièaja ratovanja poèinjenim u to vreme.

Što se tièe drugog haškog optuženika generala Nebojše Pavkoviæa, èija je predaja Haškom sudu takoðe uslov za dobijanje Studije o izvodljivosti, on je iznenada nestao.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajiæ sutra æe u Hagu zatražiti od glavne tužiteljke Karle del Ponte podršku za dobijanje pozitivne ocene Studije o izvodljivosti.

XS
SM
MD
LG