Linkovi

Širom sveta državnici i katolièki vernici odaju poèast preminulom poglavaru katolièke crkve Jovanu Pavlu II  - 2005-04-03


Širom sveta preminulom Jovanu Pavlu Drugom, prvobitno poljskom svešteniku Karolu Vojtili, odaju se priznanja za e duhovno i moralno liderstvo, za doprinos mirnom padu komunistièkih režima u istoènoj Evropi i za nastojanja u cilju poboljšanja odnosa katolièke crkve sa jevrejima i muslimanima, kao i sa drugim hrišæanskim crkvama.

U Izraelu i na palestinskim teritorijama mnogi Jevreji i muslimani takodje su odali poštu preminulom poglavaru katolièke crkve. Izraelski premijer Ariel Šaron je u svojoj izjavi podsetio na papina nastojanja ka pomirenuju i uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju Vatikana i Izraela Jovan Pavle Druugi je 1986. godine bio prvi poglavar katolièke crkve koji je ušao u sinagogu, a 2000. godine se priliom posete Izraelu izvinio za patnje Jevreja nanete od strane hrišæana. 001. godine, Jovan Pavle drugi je takodje bio prvi papa koji je ušao u džamiju. U izjavama povodom papine smrti u muslimanskom svetu pominje se njegova podrška slobodi Palestinaca i protivljenje amerièkoj invaziji Iraka.

Predsednik Buš je juèe povodom smrti pape Jovana Pavla Drugog izjavio da je svet izgubio pobornika slobode i jednog od velikih moralnih lidera. Predsednik Buš je takodje naložio da amerièke zastave budu spuštene na pola koplja do zalaska sunca na dan papine sahrane. Bivši predsednici Bil Klinton i Džimi Karter takodje su izdali saopštenja u kojima su odali priznanje pokojnom papi. Jovan Pavle Drugi se protivio ratu sa Irakom, pod vodjstvom SAD, ali je sa predsednikom Bušom elio neka od konzervativnih gledišta o socijalnim pitanjima.

Poglavar ruske pravoslavne crkve, patrijarh Aleksej drugi, uputio je poruku sauèešæa Vatikanu, u kojoj kaže da sledbenici njegove crkve, zajedno sa svim katolièkim vernicima žale zbog smrti Pape Jovana pavla drugog. U pismu dekanu Vatikanskog kolegijuma kardinala, kardinalu Jozefu Racingeru, patrijarh Aleksej je rekao da je Papa Jovan Pavle lièno, kao i njegov rad i ideje, imao jak uticaj na dešavanja u svetu. «Neka seæanje na njega živi veèno», dodao je poglavar ruke crkve u svojoj poruci. Patrijarh Aleksej izrazio je nadu da pravoslavna i katolièka crkva u buduænosti, pošto bude izabran novi papa, mogu da obnove «uzajamno poštovanje i bratsku hrišæansku ljubav». Papa Jovan pavle drugi èesto je govorio o svojoj nadi da æe se uspostaviti bliža veza izmeðu Vatikana i crkve u Moskvi, kao i o svojoj želji da poseti prestonicu Rusije. Meðutim, svi pokušaji da se organizuje papin put u Moskvu su propali, a veæina upuæenih za to krivi patrijaršiju u Moskvi.

Lideri i državnici širom sveta odaju priznanje preminulom papi Jovanu Pavlu Drugom. Ruski predsednik Vladimir Putin je ocenio da je papa bio izuztetna liènost i da æe njegovo duhovno i politièko nasledje zauzeti važno mesto u istoriji. Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbaèov rekao je da je Jovan Pavle Drugi bio vodeæi humanista na svetu. Bivši poljski predsednik i lider sindikata Solidarnost, Leh Valensa, izjavio je da papa ima zasluge za okonèanje komunizma u istoènoj Evroi, dok mu je britanska kraljica Elizabeta Druga odala priznanje za unapredjenje jedinstva medju hrišæanima i pripadnicima drugih vera. Na Kubi, koju je papa takodje posetio, predsednik Fidel Kastro je proglasio zvaniènu žalost.

XS
SM
MD
LG