Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/tv-bush-31mar05-150.jpg">Predsednik Buš izjavio da namerava da sprovede izmene u radu amerièkih obaveštajnih agencija - 2005-04-02


Amerièki predsednik je to rekao posle objavljivanja najnovijeg izveštaja u kojem se pored ostalog navodi da Sjedinjene Države ne raspolažu pouzdanim obaveštajnim podacima o opasnostima koju pojedine zemlje predstavljaju za amerièku bezbednost.

Dvostranaèka komisija, koju je imenovao predsednik Buš, konstatovala je da su amerièke obaveštajne službe skoro u potpunosti promašile tvrdeæi da je Irak pre invazije posedovao biološko i hemijsko oružje za masovno uništenje. Predsednik Buš je takvim podacima Amerikancima predoèavao pre poèeka invazije na Irak 2003, da se poveæava opasnost od zabranjenog oružja u rukama Sadama Huseina. Od njegovog pada do danas takvo oružje u Iraku nije pronaðeno. U svom redovnom nedeljnom obraæanju naciji, predsednik Buš je rekao da njegova administracija radi na tome da se takve greške više ne ponove:

“U izveštaju komisije, oštro se kritkuje naèin na koji su podaci o najtežim obaveštajnim metama, poput Iraka, prikupljani i analizirani. Da bismo izvojevali pobedu nad terorizmom, popraviæemo sve što je potrebno da bismo postigli -- kako to komisija naziva -- solidne obaveštajne uspehe.” U obaveštajne uspehe, predsednik Buš ubraja odluku Libije da odustane od svog programa za proizvodnju nuklearnog oružja i razbijanje ilegalne mreže za trgovinu nuklearnom tehnologijom, koju je vodio pakistanski nuklearni fizièar Abdul Kadir Kan. No, komisija je uspostavljena radi istraživanja promašaja u vezi sa iraèkim oružjem. To je bila i jedna od glavnih tema prošlogodišnje predsednièke kampanje, tokom koje je demokratski kandidat Džon Keri optuživao administraciju predsednika Buša da je naduvavala obaveštajne podatke da bi opravdala invazije na Irak. Komisija, meðutim, nije utvrdila nikakve dokaze o politièkom mešanju, veæ obaveštajne promašaje uglavnom pripisuje nesposobnosti službi da doðu do pouzdanih podataka, koji bi poslužili kao osnova za solidne procene. Jednoglasni zakljuèak èlanova dvostranaèke komisije je da Sjedinjene Države i dalje zabrinjavajuæe malo znaju o programima za proizvodnju oružja u svetu, a još manje o stvarnim namerama nekih od amerièkih najveæih neprijatelja. Komisija traži znatno unapreðenje rada amerièkih obaveštajnih službi.

XS
SM
MD
LG