Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/tv-18mar05_wolfowitz_150.jpg">Evropska unija dala zeleno svijetlo za izbor Vulfovica na èelo Svjetske banke - 2005-03-30


Pol Vulfovic, aktuelni zamjenik amerièkog sekretara za odbranu, boravio je u Briselu neposredno uoèi sastanka Odbora direktora Svjetske banke, na kome æe biti naimenovan novi predsjednik te institucije. Po tradiciji, na èelu Svjetske banke je kandidat Sjedinjenih država, dok Evropljani biraju prvog èovjeka Meðunarodnog monetarnog fonda.

Meðutim, kada je predsjednik Buš objavio nominaciju Pola Vulfovica mnogi Evropljani su poèeli da postavljaju pitanja, zabrinuti zbog Vulfovicove snažne podrške ratu u Iraku. I nevladine organizacije, ukljuèene u programe razvoja i borbe protiv siromaštva izrazile su sumnju u Vulfovicovu sposobnost da upravlja meðunarodnom institucijom kakva je Svjetska banka.

Izgleda malo vjerovatno da æe evropske vlade blokirati Vulfovicevo naimenovanje pošto su zvaniènici Evropske unije izrazili zadovoljstvo planom rada koji im je predstavio u Briselu. Na kratkoj konferenciji za novinare, trenutno predsjedavajuæi Savjeta ministara EU, luksemburški premijer Žan-Klod Junker obratio se Vulfovicu kao novom predsjedniku Svjetske banke. Vulfovic je rekao da sa nestrpljenjem oèekuje izazove novog posla, pod uslovom da njegova nominacija sjutra bude potvrðena.

"Znam da sam, blago reèeno, kontroverzna figuram ali se nadam da æe ljudi, kako me budu bolje upoznavali, shvatiti da ja duboko vjerujem u misiju Svjetske banke. Pomoæ ljudima da se oslobode siromaštva je istinski plemenita misija i ništa nije zahvalnije od moguænosti da se pomogne ljudima u nevolji. Ne unaprijeðuje se, meðutim, samo materijalna situacija kroz programe ekonomskog razvoja koje promovišemo. Mir i sloboda se šire kada ljudi uživaju blagodeti prosperiteta i ljudskog digniteta.”

Skeptici u Evropskoj uniji strahuju da bi Vulfovic mogao da iskoristi svoj položaj za promociju širenja slobode - politièke agende Bušove administracije, umjesto fokusa na tradicionalne zadatke Svjetske banke kao što su suzbijanje siromaštva i ekonomski razvoj.

Evropljani, stoga, traže znaèajniju ulogu u upravljanju Svjetskom bankom. Francuska je od Vulfovica zatražila da za svog zamjenika postavi predstavnika EU, ali je on – i pored pružanja garancija da æe Evropa imati znaèajan uticaj na donošenje odluka, odbio da obeæa da æe izaæi u susret zahtjevima za personalna kadrovska rešenja.

Amerièke i evropske diplomate kažu da nije bilo razgovora o ustupcima koje bi Vašington trebalo da uèini na raèun evropske podrške Vulfovicu iako Brisel traži da Sjedinjene države podrže naimenovanje bivšeg evropskog komesara za trgovinu, Paskala Lamija, za novog šefa Svjetske trgovinske organizacije.

XS
SM
MD
LG