Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_Donald_Rumsfeld_pentagon_29mar05_210.jpg">Ramsfeld: Formiranje nove iraèke vlade - kljuè za okonèanje pobune - 2005-03-30


Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld rekao je da nije zabrinut zbog toga što iraèka skupština nije izabrala predsjednika, na drugoj sjednici saziva izabranog 30. januara.

"Šta se dešava u Iraku? U Iraku je na djelu politika» "Za razliku nemilosrdno efikasnog režima Sadam Huseina, demokratija je – i pored slabije efikasnosti – daleko poželjnija opcija, dodao je sekretar Ramsfeld. On kaže da ozbiljni pregovori predstavnika iraèkih vjerskih i etnièkih grupa predstavljaju ohrabrujuæi signal za buduænost Iraka.

«Ti ljudi su iskreno zabrinuti za prava manjina, i to sa punim pravom, jer su živjeli u društvu koje prava manjina nije poštovalo.»

Pregovori vodeæe šiitske koalicije i alijanse kurdskih stranaka - koje èine veæinu u novoj skupštini - o raspodjeli funkcija u novoj iraèkoj vladi – zastavljeni su, a te dvije politièke strukture istovremeno pokušavaju da ubijede sunitske muslimane da im se pridruže u vladi narodnog jedinstva.

Suniti èine oko 20 odsto populacije u Iraku, ali su – zbog bojkota – na izborima osvojili manje od 20 poslanièkih mjesta. Mnogi suniti, koji su u vrijeme režima Sadama Huseina bili privilegovana etnièka zajednica – novu iraèku vladu doživljavaju kao prijetnju i stoga su sunitski centri istovremeno i centri najžešæe pobune.

Sekretar Ramsfeld kaže da je najbolji naèin da se uguši pobuna – stvaranje bezbjednije politièke i ekonomske atmosfere.

«Biæe dobro kada kada Iraèani budu osjeæali da je to njihova zemlja, da su oni suverena nacija, da imaju pravo glasa i odluèivanja. To èini pobunu manje atraktivnom. Rekonstrukcija i otvaranje novih radnih mjesta, jaèaæe podršku vladi i slabiti pobunu.»

Ramsfeld kaže da koalicione snage èine sve što mogu da pomognu iraèkoj vladi u stvaranju povoljne ekonomske i politièke klime. Sekretar za odbranu je ponovo odbio da oroèi prisustvo amerièkih trupa u Iraku, istièuæi da amerièki vojnici u Iraku neæe biti duže nego što to bude bilo potrebno.

XS
SM
MD
LG