Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ornl.gov_nasa_logo.gif">NASA objavila izazove veka - 2005-03-25


Da li možda imate dobru ideju za svemirski lift? Ili za bežièni prenos energije? Ako imate, amerièka svemirska agencija NASA èeka na vas.

Pouèena pozitivnim iskustvom takozvane ”Ansari iks“ nagrade, dodeljene za prvi privatno konstruisani orbitalni raketoplan, NASA je rešila da uputi ”Izazov veka“ konstruktorima, pronalazaèima i svim ostalim privatnim licima, za idejno rešenje pomenuta dva tehnièka problema. Ta agencija odavno radi na razvoju svemirskog lifta, odnosno trake od lakog i izdržljivog sintetièkog materijala, razapete izmedju zemlje i geostacionarnog satelita, po kojoj bi se kretala kapsula sa korisnim teretom.

Takva vrsta prevoza do granice svemira bila bi neuporedivo jeftinija od lansiranja raketa i raketoplana. Izazov se sastoji u pronalaženju materijala za traku boljeg od sadašnjih. Druga nagrada predvidjena je za tehnièko rešenje prenosa pogonske energije bežiènim putem. Zadatak je da se robotsko vozilo bežiènim putem snabde sa dovoljno energije da se popne uz 50 metara dug kabl za manje od 3 minuta. Glavni cilj je, naravno, podsticanje inovacija. Takmièenja konstruktora biæe organizovana u avgustu ove i u junu iduæe godine. Tri najbolje plasirana tima u obe oblasti biæe nagradjena sa po 100, 40 i 10 hiljada dolara, ali NASA vrši pritisak na Kongres da joj omoguæi višestruko poveæanje nagrada. Dakle, ako imate dobre ideje javite se NASI.

XS
SM
MD
LG