Linkovi

<img align=left border=1 width=80 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_japan_bobby_fischer_passport_24mar05_210.jpg">Japan deportovao Bobija Fišera na Island - 2005-03-24


Fišer, sa dugom sedom bradom, je jutros kolima islandskog ambasadora prebaèen na tokijski aerodrom Narita gde se ukrcao na avion za Kopenhagen, odakle æe nastaviti put za Island. Fišer je oslobodjen posle osmomeseènog pritvora u Japanu zbog toga što je pokušao da napusti tu zemlju za poništenim amerièkim pasošem. Pre oslobadjanja Fišera, portparol Stejt departmenta, Adam Ereli, ponovo je pozvao japansku vladu da izruèi Fišera Sjedinjenim Državama.

«Protiv Fišera je podignuta optužnica i verujemo da bi on trebalo da bude priveden pravdi u Sjedinjenim Državama i to oèekujemo,» rekao je Ereli.

Medjutim, pošto je Fišer dobio pasoš Islanda ukazala se i moguænost da on bude deportovan u tu zemlju, a ne u SAD. Tokom pritvora u Japanu, Fišerovi advokati i neki opozicioni poslanici nastojali su da spreèe njegovo izruèenje SAD. Federalni nalog za hapšenje Fišera izdat je pre 13 godina pošto je Fišer dobio 3,5 miliona dolara za ponovljeni meè sa Borisom Spaskim, na Svetom Stefanu. Fišer je time prekršio amerièke i sankcije UN kojima je bila zabranjena ekonomska aktivnost sa tadašnjom Jugoslavijom. Fišer, koji sada ima 62 godine, veæ duže vreme živi u izolaciji. On se, medjutim, povremeno javljao jednoj filipinskoj radio stranici sa anti-semitskim tiradama i pohvalama na raèun teroristèkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Za vreme pritvora u Japanu, Fišer je takodje pokušao da se odrekne amerièkog državljanstva. Njegova sudbina je privukla malo pažnje u japanskoj javnosti. Fišer je, uprkos svojoj ranijoj slavi, gotovo potpuno nepoznat u Japanu, gde je tokom poslednjih nekoliko godina živeo u anonimnosti. Na Islandu je, medjutim, Fišer dobro poznat pošto je tamo osvojio šampionsku titulu u prvom meèu protiv Borisa Spaskog, 1972. godine. Ljubitelji šaha na Islandu uspešno su lobirali parlament te zemlje da usvoji specijalni zakonski akt kojim je Fišeru dato državljanstvo.

XS
SM
MD
LG