Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/dea_opium_poppy_150.gif">Amerièki zakonodavci strahuju da prihodi od trgovine narkoticima završavaju u rukama terorista - 2005-03-22


Protekle sedmice, pred Odborom za meðunarodne odnose Predstavnièkog doma amerièkog Kongresa, funkcioneri zaduženi za borbu protiv ilegalnog prometa droge govorili su o naporima da se u Avganistanu obustavi proizvodnja heroina.

Opijum je sirovina za proizvodnju heroina. Ali je istovremeno glavni izvor prihoda za mnoge poljoprivrednike u Avganistanu. Rijeè je o biznisu vrijednom više od 2 i po milijarde dolara, koji èini 60 odsto avganistanskog bruto domaæeg proizvoda.

Neki amerièki zakonodavci strahuju da Avganistan postaje narko-država. Majkl Braun, šef operacija pri amerièkoj državnoj agenciji za narkotike, pokušao je protekle sedmice da uvjeri panel u Predstavnièkom domu – da se u Avganistanu èine ohrabrujuæi napori.

«Uvjereni smo da æe nastojanja amerièkih vladinih institucija u saradnji sa organima reda u Avganistanu dovesti do smanjenja proizvodnje opijuma i konaèno – stabilizaciji Avganistana i regiona u cjelini», rekao je Braun.

Meðutim, pomoænik zamjenika sekretara za odbranu, zadužena za borbu protiv ilegalnog prometa narkotika, Meri Bet Long, kaže da sama zabrana bez funkcionalnog pravosuða i kažnjavanja narko dilera, uz nepostojanje adekvatne zamjene za posao koji poljoprivrednicima u Avganistanu služi za egzistenciju, baš kao i nedostatak kvalitetne obuke avganistanske policije – èine destabilizirajuæe faktore.

Njeni komentari i izvještaji koje su pismeno ili usmeno podnijeli ostali vladini i vojni funkcioneri, uèinili su da predsjedavajuæi odbora, republikanski kongresmen iz Kalifornije, Dejna Rorabaker postavi slijedeæe pitanje – «da li se iko pita da li je naš program borbe protiv prometa narkotika u Avganistanu, uspješan. Ne, ja nevjerujem da je to sluèaj.»

On je poveæanje proizvodnje heroina u Avganistanu okarakterisao kao sramotu.

Otkako su amerièke snage 2001. zbacile talibanski režim, Vašington je u saradnji sa partnerima u Avganistanu pokušavao da zaustavi proizvodnju opijuma. Prošle godine, Bušova administracija je pokrenula novi program pomoæi Avganistanu, koji ukljuèuje promociju proizvodnje alternativnih poljoprivrednih kultura i uništavanje laboratorija i skladišta u kojima se heroin proizvodi, odnosno èuva.

Iako je napredak ostvaren, proizvodnja opijuma u Avganistanu i dalje se povæava. Amerièki zakonodavci, istovremeno strahuju da prihodi od trgovine narkoticima završavaju u rukama terorista.

XS
SM
MD
LG