Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/tv-18mar05_wolfowitz_150.jpg"> EU u utorak razmatra naimenovanje Pola Vulfovica za novog predsednika Svetske banke - 2005-03-21


Na samitu Evropske unije koji poèinje u utorak biæe razmotren predlog da na položaj novog predsednika Svetske banke bude postavljen zamenik amerièkog sekretara za odbranu Pol Vulfovic. To je stavljeno na dnevni red nakon što je Vulofovic pristao da se sastane sa evropskim zvaniènicima i iznese svoje gledište o radu Svetske banke. Kandidatura Pola Vulfovica izazvala je burnu reakciju u evropskim krugovima koji ga smatraju kontroverznom liènošæu. Iz Luksemburga izveštava dopisnik Glasa Amerike, Daglas Bakšijan:

Predlog da Pol Vulfovic bude postavljen na èelo Svetske banke Evropljani posmatraju kroz prizmu spora oko Iraka.

“Opšte je mišljenje da je Vulfovic od poèetka vršio pritisak da se stupi u rat sa Irakom, za koji Evropljani uglavnom tvrde da je neopravdan. Vulfovic se stoga smatra negativcem”. NARR: To kaže Majkl Emerson, viši saradnik Centra za evropsku politiku sa sedištem u Briselu. On, meðutim, istièe da je Vulfovic kvalifikovan za predloženu funkciju i da nominacija poput njegove nije bez presedana u analima Svetske banke:

“On je u stvari bio veoma upeèatljiv profesor meðunarodnih odnosa pre nego što je postao funkcioner Pentagona, i smatra se veoma oštroumnim intelektualcem. On bi mogao da bude veoma energièan predsednik Svetske banke. Da podsetim, da je Robert Maknamara takoðe sa položaja sekretara odbrane prešao na èelo Svetske banke. I tu je funkciju izuzetno dobro obavljao”.

Diplomatski krugovi istièu da Evropa verovatno neæe blokirati imenovanje Vulfovica, pogotovo zbog toga što nastoji da prevaziðe nesuglasice sa administracijom predsednika Buša u vezi Iraka. Volfovic je pored toga prihvatio poziv da sa komesarom Evropske Unije za razvoj Luisom Mišelom razmotri pitanje razvoja i borbu protiv siromaštva, dva kljuèna zadatka Svetske banke.

XS
SM
MD
LG