Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_afghan_parliament_building_210_eng_20mar05.jpg">Zakazan datum održavanja opštih i lokalnih izbora u Avganistanu - 2005-03-20


Prvi posleratni parlamentarni izbori u Avganistanu biæe održani 18. septembra - skoro godinu dana kasnije od prvobitno planiranog datuma, saopštio je šef izborne uprave Bismilah Bismil. On je rekao da je odluka doneta na sastanku stranaèkih predstavnika, Ujedinjenih nacija i administracije predsednika Hamida Karzaija.

Ti izbori trebalo je da budu održani još prošlog oktobra, istovremeno kada i predsednièki izbori. Meðutim, oni su bili odlagani zbog logistièkih problema, ukljuèujuæi teškoæe u utvrdjivanju granica izbornih okruga i nedovoljne bezbednosti, odnosno potrebu da se razoružaju preostale lokalne milicije posle više decenija unutrašnjih sukoba u Avganistanu. Postoji i problem pobune snaga lojalnih bivšem ekstremno-konzervativnom talibanskom režimu. Napadi Talibana smanjeni su u proteklih nekoliko meseci, mada postoji bojazan da bi mogli biti obnovljeni pred održavanje izbora. Pored prvih jedinica avganistanske armije, bezbednost osigurava i oko 18,000 amerièkih vojnika i oko 8,000 pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Izborni zvaniènici izražavaju nadu da æe biti moguæe održavanje i lokalnih izbora. Medjutim, spor o granicama izbornih okruga mogao bi da bude razlog novog odlaganja. Pošto lokalni saveti biraju neke od èlanova gornjeg doma parlamenta, sastav tog tela bi mogao da ostane nepotpun sve dok se ne obave i lokalni izbori.

XS
SM
MD
LG