Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_israel_jericho_checkpoint_16mar05_210.jpg">Izrael æe u narednih nekoliko dana zapoèeti povlaèenje svojih snaga iz Tulkarema - 2005-03-20


Izrael je saopštio da æe sutra zapoèeti povlaèenje trupa iz Tulkarema, u kojem æe brigu o bezbednosti preuzeti palestinske vlasti. Prema sporazumu o prekidu vatre, postignutom prošlog meseca u Egiptu, izraelske snage treba da se povuku iz pet mesta na Zapadnoj obali. Meðutim, ta mera je nedeljama bila odlagana zbog neslaganja oko novog bezbednosnog aranžmana, kao i smrtonosnog samoubilaèkog bombaškog napada u Tel Avivu. Zastoj je prekinut prošle nedelje, posle èega je usledilo povlaèenje izraelskih snaga iz Jerihona. Izraelski ministar inostranih poslova, Silvan Šalom istièe da je sada na Palestincima da se bore protiv terorizma:

“Želeli bismo da verujemo da æe Palestinci uèiniti sve da u tim gradovima ekstremisti ne mogu da vrše nove napade na nas”.

Palestinske vlasti su prihvatile taj zadatak, ali njegovo sprovodjenje neæe biti nimalo lako. Na Zapadnoj obali, palestinski napadaèi su otvorili vatru na jednu izraelsku patrolu, ranivši trojicu izraelskih vojnika i jednog policajca, što je uzdrmalo postignuto primirje. Po reèima ministra Šaloma takvi napadi ugrožavaju dogovor:

“Israel æe morati da reaguje, mada mi svakako ne želimo da dodje do eskalacije”.

Vodeæe ekstremistièke palestinske organizacije, poput Hamasa i Islamskog džihada, pristale su da obustave napade protiv izraelskih ciljeva. Meðutim, neke pobunjenièke frakcije su se zarekle da æe sabotirati prekid vatre.

XS
SM
MD
LG